“Hem de defensar el dret a resistència amb tots els mitjans al nostre abast: manifestacions, boicots o no compliment de les lleis quan els altres no les compleixen”. Així s’ha manifestat aquest dijous l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Jorge Rodríguez Zapata, en unes jornades parlamentàries del PP contra l’amnistia celebrades al Congrés dels Diputats. Els populars hi han convidat també l’expresident del TC Francisco Pérez de los Cobos, que ha demanat "batallar" contra una llei que representa un “desafiament a l’ordre constitucional”. Es tracta, a parer seu, d’una llei que vulnera el principi de seguretat jurídica i el d’igualtat, un dels arguments que repeteix per activa i per passiva el partit d’Alberto Núñez Feijóo des que el PSOE va confirmar el pacte amb l’independentisme d’una llei que repari la persecució judicial a un moviment polític.
 

 

El germà del tinent-coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, qui exercí de coordinador de l’operatiu policial contra el referèndum de l’1-O, ha assenyalat que ha estat tot aquest temps mantenint silenci. “Però avui he decidit no fer-ho perquè com a ciutadà tinc l’obligació de pronunciar-me sobre una situació que considero enormement preocupant i que també m'interpel·la en relació amb l'exercici de les funcions d'interpretació i defensa de la Constitució que he exercit", ha dit qui fou el president del tribunal de garanties entre el 2013 i el 2017. Zapata, a més, ha assegurat que la llei d’amnistia suposa “el final de la Constitució”.

L'argument de Zapata per defensar la inconstitucionalitat d'aquesta llei ha estat que a la carta magna espanyola s'hi prohibeixen els indults generals. "Si formalment no hi cap una amnistia dins la Constitució, no cal entrar al text, en tant que el text cau per inconstitucionalitat formalment, i de forma absoluta", ha dit. Ara bé, és oportú tenir en compte que la Constitució prohibeix que el govern espanyol aprovi indults generals, però l'amnistia s'aprovaria a les Corts, no per part de l'executiu. Andrés Ollero, el tercer magistrat emèrit que ha participat en aquest acte, ha criticat que amb la llei d'amnistia es pretengui "donar la benvinguda a un pròfug". 

De los Cobos ha opinat que la llei presentada pel PSOE en solitari al Congrés dels Diputats després d’haver negociat la investidura de Pedro Sánchez amb ERC i Junts “constitueix tot un desafiament” a la carta magna espanyola. Ha criticat, com no podia ser d’altra manera, que els socialistes hagin pactat la investidura d’un president del govern espanyol amb el partit del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont. Així, ha demanat que es presenti un recurs fet "amb rigor" al Tribunal Constitucional, i ha assegurat que els tres ponents són coneixedors de la importància de presentar un "bon recurs" davant la cort de garanties.

 

Ha criticat, per tant, que des de la Moncloa s’accepti el relat “obscè” de l’independentisme sobre la judicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. “No ha estat una anomalia, sinó la manifestació que el nostre estat de dret funciona”, ha assenyalat. En el marc de la seva intervenció, ha enlletgit "l'obscena assumpció per part del partit del govern del relat separatista" i ha incidit que "l'anomenada judicialització del conflicte català no ha estat una anomalia, sinó el contrari, una manifestació que el nostre estat de dret ha funcionat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!