Aquest dimarts no hi haurà, finalment, el ple monogràfic sobre educació al Parlament de Catalunya. La decisió executada aquest dilluns pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, de rellevar el conseller Josep Gonzàlez-Cambray i nomenar al seu lloc Anna Simó (així com uns altres dos canvis), ha fet que la Junta de Portaveus de la cambra hagi acordat per majoria traslladar aquest debat al proper ple ordinari, que es farà del 27 al 29 de juny. Després dels canvis a l'executiu, el Govern havia demanat que es fes més endavant aquest ple per tal que la nova consellera ja s'hagi pogut posar al dia de la feina al Departament. El grup proposant de la iniciativa, Junts per Catalunya, ha vist amb bons ulls aquest plantejament, però han apostat per fer-lo en els propers 15 dies, una proposta que ha comptat amb el suport de la majoria dels grups.

El ple, que havia de començar aquest dimarts a la tarda i hi havia la previsió que hi haguessin dues interpel·lacions de la sessió ordinària, començarà el dimecres donat aquest canvi. El primer punt de l'ordre del dia serà la sessió de control i l'altre punt que ha aprovat la Junta de Portaveus és la petició del president Pere Aragonès de comparèixer just després de les preguntes al Govern per explicar els canvis que ha introduït al Consell Executiu. Una vegada finalitzada la intervenció d'Aragonès, els grups parlamentaris tindran un torn de 10 minuts per exposar la seva visió sobre aquests relleus.

Els tres consellers rellevats del Govern

L'executiu ha arrencat la setmana amb tres noves cares després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit rellevar Juli Fernàndez (Territori i Sostenibilitat), Josep Gonzàlez-Cambray (Educació) i Teresa Jordà (Acció Climàtica). Jordà, de fet, surt del Govern perquè serà la número 2 de la llista d'Esquerra Republicana al Congrés per Barcelona i farà tàndem amb Gabriel Rufián. D'aquesta manera, l'exconsellera tornarà a la cambra baixa espanyola (va ser diputada entre el 2011 i 2018). En una compareixença des del Palau de la Generalitat per explicar els canvis, Aragonès va defensar que els feia per la "necessitat d'energies renovades i més fortalesa" i apuntava de nou que la seva intenció és esgotar el mandat: "Catalunya necessita estabilitat i un Govern que treballi al 100%".

Els seus substituts, que ja han pres possessió, són Ester Capella (Territori i Sostenibilitat), David Mascort (Acció Climàtica) i Anna Simó (Educació). D'aquesta manera, Capella no assumirà l'acta de regidora de l'ajuntament de Barcelona i també deixarà de ser delegada de l'executiu a Madrid. A les últimes eleccions municipals, va ser la número 3 de la candidatura d'Ernest Maragall. Per la seva banda, Mascort era fins ara el secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, és a dir, el número 2 del Departament.