El Govern enceta la setmana amb cessaments i nomenaments de consellers. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut a la Galeria Gòtica del Palau per anunciar el relleu dels consellers d'Educació, Territori i Acció Climàtica. Anna Simó, Ester Capella i David Mascort, substituiran Josep González Cambray, Teresa Jordà i Juli Fernàndez. El president ha admès que els canvis a l'executiu obeeixen a la necessitat d'energies renovades i ha assegurat que la voluntat és que aquest gabinet serveixi per esgotar la legislatura el febrer del 2025. "Catalunya necessita estabilitat i un govern que treballi al cent per cent", ha explicat. Els nous consellers prendran possessió aquesta tarda.

Els canvis van ser apuntats pel president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte quan, tal com havia avançat ElNacional.cat, va anunciar que Teresa Jordà concorreria a les eleccions generals del 27 de juliol fent tàndem amb Gabriel Rufián a les llistes republicanes. Des del primer moment es va donar per descomptat des del partit, que els nous consellers serien de l'òrbita d'Esquerra a diferència del passat mes d'octubre, quan arran de la sortida de Junts de l'executiu van entrar consellers que no formen part del partit, com Quim Nadal i Carles Campuzano. Amb tot, el president ha subratllat que els nous membres del gabinet gaudeixen de la seva màxima confiança i que amb ells ha compartit grup parlamentari i anteriors governs.

 

En qualsevol cas, i ja abans de la presa de possessió dels nous membres del Govern, Aragonès ha deixat clar que aquestes substitucions no comportaran canvis a les estructures de les respectives conselleries i ha avançat que el "gruix, si no la immensa majoria" dels membres dels diferents departaments continuaran en els seus llocs.

Energies renovades

Durant la compareixença, ha argumentat que els canvis arriben en el moment en què es compleixen dos anys de la seva presidència, coincidint amb la convocatòria electoral del 27 de juliol, però ha evitat vincular la crisi de l'executiu amb el revés que ERC va rebre a les darreres eleccions generals quan va perdre 300.000 vots i el govern d'ajuntaments clau. "El motiu fonamental és que després de dos anys tenim oportunitat de posar-hi energies renovades i més fortalesa", ha assegurat Aragonès que ha reiterat un cop i un altre que pensa esgotar la legislatura i que Catalunya necessita estabilitat.

El president ha evitat fer cap autocrítica sobre el treball dels consellers, algun dels quals, com Cambray, que des que va arribar al despatx de conseller ha encadenat polèmiques, era un candidat permanent a saltar del Govern. “Han estat anys d’alta complexitat, però també s’han afrontat canvis positius, com la gratuïtat del 0-3, l’increment de les plantilles de professorat i la consolidació d’inversions”, ha subratllat al president en ser interrogat sobre el conseller d'Educació i mentre fora del Palau els sindicats d’ensenyament es felicitaven per la marxa de fins ara titular del departament.

El substituirà l’exconsellera de Benestar Social Anna Simó, que ha complert la inhabilitació a la qual va ser condemnada com a membre de la mesa del Parlament tot i que està pendent d’un segon judici, i de la qual Aragonès ha destacat que va ser presidenta del Consell Escolar de Catalunya i “coneix perfectament els diferents actors i sectors que es mouen a l’àmbit educatiu”.

Pel que fa a Juli Fernàndez, un dels principals entrebancs amb què s’ha trobat com a conseller de Territori és la B-40, l’anomenada Quart Cinturó, contra la qual s’havia posicionat com a alcalde de Sabadell, però que el Govern s’havia compromès a tirar endavant a canvi del suport del PSC als pressupostos. "El conseller Fernàndez compta amb la meva complicitat, ens uneix una clara sintonia política i amistat personal. Hem estat conversant les darreres setmanes sobre els reptes en l'àmbit de les seves competències i hem arribat de forma compartida a aquesta conclusió que per continuar al projecte era positiu un relleu", ha argumentat Aragonès, a més d'explicar que Fernàndez continuarà com a diputat al Parlament i a la direcció del grup parlamentari. Pel que fa a la nova consellera i actual delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, ha subratllat la seva experiència en les negociacions a Madrid i la necessitat d'impulsar les polítiques d'habitatge.

En el cas de Jordà ha estat la falta de reacció del Govern davant de la sequera i la greu crisi que pateix la pagesia arran de la sequera el que ha acabat situant-la al punt de mira. El seu relleu és el més continuista, atès que la substituirà el número dos del departament.