El Parlament ha demanat l'abdicació del rei Felip VI i ha reprovat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a més de l'expresident Mariano Rajoy i l'expresident de Cs Albert Rivera. La Cambra catalana ho ha fet aprovant aquest dimarts el dictament de la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 amb els vots de JxCat, ERC i la CUP.

Cal precisar que el grup de Catalunya en Comú Podem ha votat a favor de demanar l'abdicació del monarca, però s'ha abstingut en la reprovació de Sánchez, amb qui comparteixen govern a l'Estat espanyol.

"Per aquests motius, independentment de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, per salut democràtica, considerem necessària l’abdicació de Felip VI, una investigació exhaustiva sobre les interferències polítiques i la corrupció de la Monarquia borbònica, i un referèndum sobre monarquia o república a la resta de l’Estat", demana la conclusió.

joan carles avio GTRES

La fiscalia del Suprem investiga les presumptes comissions que hauria cobrat Joan Carles I per l'AVE a la Meca | Gtres

"No es pot consolidar una democràcia de qualitat a l’Estat Espanyol fins que es produeixi un consentiment explícit en l’elecció del cap d’Estat, una tria per separat que es va evitar durant la transició perquè el més possible és que el resultat fos contrari a la Monarquia, tal com va reconèixer el mateix Adolfo Suárez", afegeix sobre aquest aspecte.

Aquesta petició d'abdicació coincideix amb la visita que els Reis van fer ahir al Monestir de Poblet protegits per un ampli dispositiu dels Mossos, que va evitar amb càrregues i una detenció que la protesta arribés fins als monarques. 

Unitat independentista

En el debat del dictamen, que s'ha fet al matí, la diputada de JxCat Gemma Geis ha assegurat que el 155 és "el no projecte" de l'Estat espanyol i ha denunciat que "continua vigent". "Per debatre sobre la monarquia o l’autodeterminació estem sotmesos a la querella", ha criticat tot afegint que "l'única manera d'eliminar el 155 serà la independència de Catalunya". Geis ha justificat la reprovació de Sánchez, Rajoy i Rivera assenyalant-los com els "ideòlegs" de l'aplicació del 155 i, Felip VI com avalador de la violència de l'1-O.

Ple al parlament sobre els atemptats de l’agost i l’article 155

La diputada de JxCat Gemma Geis al Parlament | Maria Contreras Coll

Per la seva banda, el diputat d'ERC Jordi Orobitg ha acusat l'oposició de voler que la Generalitat sigui una "gestoria" i ha apuntat que el 155 ha demostrat ser una  "eina totalment ineficaç per enfonsar l'independentisme" que "no va servir ni per canviar el Parlament ni va canviar el Govern". Així doncs, a banda de l'abdicació del Rei i la reprovació dels dirigents espanyols, ha reclamat una llei d'amnistia i la convocatòria d'un referèndum.

Debat Parlament Atemptats Agost i Article 155 - Maria Contreras Coll

El diputat d'ERC Jordi Orobitg parlant des del faristol | Maria Contreras Coll

Tot i el suport de la CUP a aquestes conclusions, la intervenció del seu portaveu, Carles Riera, ha tingut un to crític, també, amb el Govern. Riera ha denunciat que el 155 es va aplicar amb la "complaença d’alguns alts càrrecs de la Generalitat que van obeir". "Per què alts càrrecs de JxSí van seguir en els seus càrrecs i no van dur a terme cap estratègia de boicot?", ha preguntat. En aquesta línia, el cupaire ha demanat a l'Executiu que "canviï de capteniment i opti per la no col·laboració i desobediència per defensar els drets civils i polítics". "L'autonomia continua intervinguda i l'autocensura es manté vigent en aquesta Cambra", ha afegit.

L'oposició titlla la comissió de "farsa"

Els tres grups unionistes de la Cambra, Cs, el PSC i el PP, han qualificat la comissió de "farsa" i han acusat les formacions independentistes de buscar "revenja". El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha instat el president Sánchez a recórrer les conclusions que el ple votarà aquest dimarts a la tarda.

El diputat del PSC-Units Ferran Pedret ha justificat l'absència del seu grup en les sessions convocades perquè "es pretenia investigar un efecte sense investigar-ne la causa". "L'independentisme sempre ho fa, això, com si el 155 fos un fet aïllat que no es correspongui amb cap motiu". "Parlem del 6 i 7 de setembre", ha desafiat pujant el to Pedret, que ha denunciat que es va "atropellar l'Estatut, el Consell de Garanties Estatutàries i els drets dels diputats". Per acabar, Pedret ha admès que el 155 va tenir "afectacions", però que aquestes van ser "menors que si s'haguessin consolidat els actes del 6 i 7 de setembre i després la DUI".

Per la seva banda, el diputat del PP Santi Rodríguez ha acusat els partits independentistes de tenir escrites des del principi les conclusions. "L’objectiu és utilitzar el Parlament com a aparell de propaganda", ha etzibat.