Independentistes, PSC i comuns s'han posat d'acord per aprovar al Parlament una moció que denuncia "el caràcter radicalment antidemocràtic i il·legal de l'amenaça de tornar a aplicar indefinidament l'article 155 de la Constitució espanyola​". Ho ha fet a través d'una esmena de JxCat a una moció d'ERC que també denuncia l'objectiu d'aplicar aquest article per "controlar políticament els mitjans de comunicació públics, l'escola catalana i la política de la Generalitat".

L'aprovació d'aquest punt arriba després que fa una setmana el Parlament d'Extremadura, amb els vots del PSOE, votés a favor d'aplicar de nou aquest article.

La moció, a més, declara la causa de l'1-O com "un autèntic judici a la democràcia" i defensa que la causa ha tingut una instrucció "polititzada i plegada d’irregularitats" i emplaça els diputats a denunciar "la resposta repressiva" de l'Estat. Aquest punt, però, no ha rebut el suport dels socialistes.

Aquest mateix punt, aprovat només per independentistes i comuns, lamenta que l'objectiu d'aquesta estratègia repressiva sigui el de "criminalitzar, deslegitimar i eliminar el moviment independentista" a través d'una "deriva autoritària" que porta a "la vulneració de drets civils i polítics". Tot i això, el text aprovat insisteix que cal una solució política que impliqui "l'exercici del dret a l'autodeterminació" i la fi de la "via repressiva".