El cop de puny sobre la taula de negociació amb Junts per Catalunya que Pere Aragonès va plantificar aquest dissabte ha remogut el tauler per a la investidura i el nou Govern. Amb l'alè de la repetició d'eleccions al clatell si no s'arriba a un acord aquesta setmana, ERC ha ressuscitat les converses amb els comuns. Després que la primera cita entre tots dos partits, aquest dilluns, hagi obert la porta al suport dels de Jéssica Albiach per a la investidura, un dels principals dirigents d'aquesta formació, Jaume Asens, ha sacsejat el panorama afirmant que "per a ERC la independència no és una prioritat immediata"

Les paraules del l'ex mà dreta de Colau s'han indigestat a les files republicanes, on han sortit en tromba a estirar les orelles d'Asens. "Nosaltres no abaratim ni abaratirem els somnis com heu fet vosaltres amb el 15-M", ha estat la rèplica de la portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. A través del seu Twitter ha volgut deixar clar que "la independència de Catalunya i construir una República de drets i llibertats per a tothom és l'objectiu d'ERC, ara i sempre". 

L'enrenou per les declaracions d'Asens a RTVE posant en dubte el compromís independentista d'ERC arriben just l'endemà que el cap de files dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, protagonitzés una reunió al més alt nivell amb la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, de Podemos. Tots dos van comparèixer conjuntament per comprometre's a seguir treballant plegats d'ara endavant. Hores després, un grup de manifestants protestava a les portes de la seu d'ERC, acusant el partit de traïció a l'independentisme. 

Massa gent nerviosa que parla d'ERC

Visiblement molest, Rufián ha comparegut des del Congrés per recriminar que, amb l'agitada situació que viu la política catalana "hi ha molta gent nerviosa" que "parla d'ERC potser massa". Específicament ha retret a Asens que "o menteix o no s'assabenta de res", i ha advertit als comuns que el seu partit no accepta "la divisió tramposa" entre ser d'esquerres o independentista. "ERC no abarateix els seus objectius", ha insistit, tot recordant que la seva organització té el seu president empresonat precisament per lluitar per la independència. 

Més enllà d'aquesta enganxada pública, aquesta tarda ERC i els comuns tornen a reunir-se per explorar la possibilitat de tancar un acord in extremis perquè els 8 diputats d'En Comú Podem votin a favor d'investir Aragonès. En paral·lel, els republicans esperen veure's també amb Junts, per calibrar fins a quin punt és possible aconseguir el seu suport i evitar noves eleccions. En qualsevol cas, fonts d'ERC garanteixen que de cap manera aniran a buscar el PSC, encara que això suposi haver de tornar a les urnes a l'estiu. 

A la imatge principal, Junqueras i Aragonès la nit de les eleccions. / EFE