Queden dues setmanes perquè arribi la Diada 2021, que ha de servir per "reprendre" la mobilització independentista. Així ho ha assegurat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, després del "desencís" que es va detectar en la manifestació de 2019.

Durant la protesta de l'Onze de Setembre de 2019, l'última prepandèmica, es va notar "el desencantament amb els partits polítics" pel fet "que no hi hagi un horitzó a curt termini", ha dit Paluzie aquest dissabte en una entrevista a Rac1. És per això que ha considerat importat que es torni a "reprendre el cicle de manifestacions", si bé ha admès que la situació actual és "completament diferent" a la d'abans de la pandèmia.

Sense esperances en el diàleg

Recuperar l'esperit és important, sobretot tenint en compte que l'independentisme segueix "sense tenir full de ruta o un acord estratègic unitari". La presidenta de l'ANC ha remarcat que si bé la societat civil té "deures" per recuperar la mobilització popular, són les institucions les que han de ser interpel·lades a fer realitat la independència, que "inevitablement haurà de ser unilateral".

I és que Paluzie ha negat tenir esperances en la taula de diàleg. De fet, segons ella la taula podria generar un "risc de falsa imatge de normalitat i estabilitat" mentre l'estat espanyol segueix amb "la repressió" i es nega a reconèixer el dret a l'autodeterminació.

Poca gent apuntada

Sobre la coincidència de la Diada amb els dies previs a la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, prevista per la setmana del 13 de setembre, la presidenta de l'ANC ha recordat que "qui ha triat la data per fer la taula de diàleg són el govern català i espanyol". "Nosaltres mai hem enfocat la manifestació pensant en la taula de diàleg o la reunió", ha explicat.

Més enllà de qüestions polítiques, Paluzie ha admès que la xifra de gent apuntada als busos que habitualment organitza l'Assemblea és baixa, però ho ha atribuït a la voluntat de la gent d'anar a Barcelona amb vehicle privat i a la pandèmia de la covid-19.

recorrido diada 2021 assemblea - assemblea

Recorregut de la manifestació de l'Onze de Setembre / ANC

Malgrat la situació epidemiològica, l'ANC no preveu canvis per a la manifestació d'aquest 2021, tot i que la setmana vinen es reuniran amb Salut i Interior per dissenyar les mesures a prendre durant la manifestació per evitar contagis i acabar d'ultimar els detalls. Tot i això, Paluzie ja ha descartat demanar inscripció prèvia i ha indicat que es crearan zones per evitar que la gent s'acumuli en un sol punt.

L'ANC ha plantejat per aquest 2021 una manifestació "clàssica" que anirà des de la plaça Urquinaona fins a les portes del Parlament, i preveu enllaçar el "cicle de mobilitzacions" amb l'1, el 2 i el 3 d'octubre.

 

Imatge principal: La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / ACN