La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha subratllat que la seva entitat sempre estarà al costat de la defensa de la llibertat dels presos polítics, però ha volgut deixar clar que "aquesta llibertat només ens la donarà la independència, cal seguir lluitant per aquest objectiu".

En una entrevista a Els matins de TV3, Paluzie s'ha dirigit al Govern i l'ha instat a treballar per la República: "La repressió ens desorienta, però ens hem de posar a treballar en la via unilateral ja que l'estat espanyol no reconeix el dret a l'autodeterminació". Tot i aquest anhel d'avançar cap a la República, Paluzie ha lamentat que hi ha elements de feblesa que s'han de treballar i que "costa avançar".

Paluzie considera que actualment l'independentisme està en un moment de transició: "Estem molt més amunt de quan vam començar, però ens hem quedat en un replà, no acabem de fer el cim". És per aquest motiu que ha tornat a insistir en la via unilateral; "la única via que depèn de nosaltres".

La Crida

I ara, en un "període de transició" de l'independentisme, la presidenta de l'Assemblea ha reivindicat la seva entitat com una eina "transversal". Ho ha dit en ser preguntada pel perfil associatiu i transversal que s'adjudica la Crida des del congrés constituent de dissabte. "L'ANC és una entitat molt i molt plural; la Crida no és això, hi ha el Govern, consellers, el fundador és qui ha estat president de la Generalitat i encara deu tenir carnet del PDeCat; és una altra cosa", ha dit en assegurar que el nou moviment de Carles Puigdemont "no amaga que és un instrument polític" amb intenció electoral. 

"Acompanyem els presos"

La Direcció General de Serveis Penitenciaris va notificar aquest dimarts a les defenses dels presos polítics catalans que, finalment, el trasllat serà aquest divendres, dia 1 de febrer. La presidenta de l'ANC ha explicat que hi ha mobilitzacions convocades per demà però que s'haurà d'estar atent a les xarxes socials "perquè no es coneixen les hores exactes del trasllat".

De la mateixa manera, Paluzie ha exposat que la idea de l'ANC no és impedir el trasllat, si no "acompanyar els presos en els vorals i ponts".

El judici, que encara no té data d'inici, "ha de ser una eina de denuncia", ha matisat Paluzie que ha explicat que ella serà a Madrid el dia que comenci. Paluzie ho ha justificat recordant que Jordi Sànchez afronta el judici com a expresident de l'ANC.

Pel que fa a altres mobilitzacions, com la vaga que ha convocat la Intersindical, que molt probablement coincidirà amb l'inici del judici, Paluzie ha apel·lat a "les bases plurals dels sindicats perquè s'uneixin a la vaga". 

Finalment, Paluzie ha revelat que l'ANC ha convocat concentracions en diferents ciutats europees pel dia 5, "que és la data que més sona per començar el judici". La concentració que organitza l'ANC d'Anglaterra es farà a Downing Street, ha precisat.