La Direcció General de Serveis Penitenciaris ja ha notificat a les defenses dels presos polítics catalans que, finalment, el trasllat serà aquest divendres, dia 1 de febrer. Fonts de les defenses han dit a El Nacional que els advocats han rebut la notícia aquest dimarts. Fins ara, però, Institucions Penitenciàries no confirma la data.

De fet, els presos havien d'anar avui mateix cap a Madrid en un trasllat extraordinari que els permetés fer d'una tirada el viatge de Saragossa a les presons de destinació a Madrid, estalviant així parades a altres presos. Però la data va canviar per la prioritat de garantir la seguretat del trasllat. Finalment, s'ha confirmat per a aquest divendres.

L’Àrea Penitenciària dels Mossos d’Esquadra traslladarà els presos polítics des de Puig de les Basses (Dolors Bassa), Mas d’Enric (Carme Forcadell) i Lledoners (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart) fins a Brians 2, que és el centre d’enllaç entre els Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia de la Generalitat i Instituciones Penitenciarias del Ministeri de l'Interior. 

A càrrec de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil es farà càrrec del trasllat des de Catalunya fins a Madrid, directament, fins als centres de destinació. Els homes ingressaran a Madrid V (Soto del Real) i les dones ho faran a Madrid I – Mujeres (Alcalá Meco). El trasllat han d’atendre les condicions de “seguretat, dignitat” i absència de “dilacions indegudes” establertes pel Tribunal Suprem. 

Es tracta d’un trasllat excepcional, tant per la durada del judici com pel nombre d’encausats que han de comparèixer davant del mateix tribunal.

El Tribunal Suprem va demanar tenir a la seva disposició els presos l'última setmana de gener. Va informar Institucions Penitenciàries que el judici podria començar pels volts del 5 de febrer. La Sala II del Suprem no vol tenir més dies dels necessaris els acusats que estan en presó preventiva a Madrid. I s'intenta lligar el trasllat amb la data del judici —encara per confirmar-se així com amb els dies previs de preparació que han de tenir amb els advocats.