Clara i contundent. La presidenta de l'ANCElisenda Paluzie, ha demanat al Parlament que exerceixi un "acte de sobirania" per investir Carles Puigdemont. Així ho ha demanat aquesta matinada a través de Twitter, on ha deixat anar que "les resolucions recordant que el President Puigdemont té els drets polítics intactes esdevindran paraules al vent si no es tradueixen en fets".

Precisament per això, Paluzie considera que "la millor resposta és política i està a les mans dels partits" i ha volgut deixar clar que "és positiu que contra la repressió hi hagi fronts amplis, però això —ha subratllat— no condicionarà en res el nostre posicionament polític".

Lamentant-se que la justícia i el govern espanyol "busquen la nostra humiliació", la presidenta de l'ANC ha carregat contra les actuacions dels Mossos aquests darrers dies en les protestes pacífiques liderades pels Comitès de Defensa de la República (CDR) perquè "estan essent reprimides amb desproporció policial i vulneració de protocols en un context de forta intervenció dels Mossos dirigits pel Sr. Puigserver nomenat pel ministre Zoido", és a dir, orquestrats per l'article 155 de la Constitució espanyola.

Justament en aquest sentit, Paluzie ha instat els Mossos a "no malbaratar el prestigi que s'havien guanyat amb actuacions proporcionades pròpies d'una policia democràtica en referència a les accions durant la jornada del referèndum de l'1-O, quan van protagonitzar un paper molt diferent del de la policia espanyola, que es va passar tot el dia carregant contra la ciutadania catalana.

Un dels punts claus per continuar donant imatge de serenitat i pacifisme és "mantenir la calma", però també "aplicar sempre els principis de no-violència en les legítimes accions de protesta". De fet, totes les personalitats polítiques i socials relacionades amb el procés estan demanant aquests dies a la població que no cedeixi a la violència i que sempre es doni una imatge de pau en les protestes pacífiques que estan tenint lloc aquests darrers dies.

Paluzie ha volgut transmetre un missatge de seguretat i confiança a la ciutadania assegurant que l'ANC "està des de dissabte en ple funcionament per donar resposta en aquesta hora greu" i ha agraït la "resposta massiva" del poble català per la manifestació de diumenge davant la seu de la Unió Europea al consolat alemany "per demanar a la ciutadania europea i alemanya que s’oposi a una extradició de càrrecs electes acusats de delictes inventats en una causa política".

A banda d'això, també ha volgut recordar als consellers exiliats que la Caixa de Solidaritat de l'ANC i d'Òmnium també està a la seva disposició.

Aquest matí, el Parlament celebrarà un ple dedicat al debat dels drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull, tres personalitats que han estat en aquests darrers mesos candidats a la Presidència de la Generalitat, però a qui la justícia espanyola ha impedit per totes les vies que puguin liderar Catalunya.