La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha celebrat en un vídeo des del Parlament l'acostament entre ERC i JxCat encara que aquest no arribarà a temps perquè el candidat republicà a la presidència, Pere Aragonès, sigui investit en la segona sessió d'investidura d'aquest dimarts.

"Avui ens ha agradat que Pere Aragonès hagi reconegut el paper de l'1-O i la gran fortalesa de representar la unitat entre institucions, societat civil i ciutadania mobilitzada. També ens ha agradat que hagi reconegut un paper pel Consell per la República", ha dit per un costat.

 

Per l'altre, ha celebrat que Gemma Geis i Junts hagin estat "més conciliadors que la setmana passada" i que hagi donat per fet que hi haurà un acord. "Des de l'ANC hi serem per ajudar i garantir que l'acord que hi hagi sigui el que la majoria independentista del 52% vol i necessita", ha promès.

Paluzie no ha parlat en el vídeo de la CUP, partit que ja donat el seu aval a la investidura. Tot i això, la diputada Eulàlia Reguant s'ha mostrat molt clara amb els republicans a l'hora d'advertir que el seu suport està molt condicionat i ha criticat que JxCat hagi titllat d'"estèril" l'acord entre el seu partit i ERC.

L'acostament de posicions

Paluzie s'ha referit d'aquesta manera al reconeixement que Aragonès ha fet en el seu discurs al Consell per la República quan ha parlat d'"aprofitar "tots els actius" amb els quals compta el moviment, segons ha enumerat, "les entitats mobilitzades, la pluralitat política de l’independentisme, la participació i reivindicació política dels presos i preses i la de l’exili i també, és clar, l’organitzada a l’entorn del Consell per la República".

Ara bé, Aragonès ha deixat clar que el Consell no ha de tutelar el seu futur Govern assegurant que és imprescindible "posar en valor el lideratge de les institucions de Catalunya, aquest Parlament, el Govern i el seu president, que tenen una responsabilitat indelegable i insubstituïble". 

Per la seva banda, Geis ha agraït el to d'Aragonès i ha subratllat la voluntat de tancar un acord amb els republicans. Com ha celebrat Paluzie, la dirigent postconvergent ha reconegut que ambdues forces estan més a prop de tancar un pacte, tot i que ha aclarit que encara falten "dies o setmanes" de treball per enllestir-lo.