El passat juliol, Societat Civil Catalana va demanar reunir-se amb l’ANC. Després de diverses manifestacions públiques, el seu president José Rosiñol va dirigir una carta a Elisenda Paluzie el 26 de juliol per trobar-se el més aviat possible per “rebaixar la tensió social als nostres pobles i ciutats”. El 9 d’agost la presidenta de l’entitat sobiranista va respondre: primer cal demanar públicament la llibertat immediata de Jordi Sànchez i la retirada de les acusacions que pesen sobre ell.

Si bé Paluzie comparteix la necessitat de rebaixar la tensió, també li diu a Rosiñol que “la primera condició per establir aquest clima és la de recuperar la plena normalitat democràtica i acabar amb la vulneració de drets fonamentals i la repressió política”. És en aquest sentit que li recorda que el seu predecessor, Jordi Sànchez, es troba en presó preventiva des del passat 16 d’octubre “per activitats pacífiques desenvolupades en representació de I’ANC”.

“La seva detenció és clarament arbitrària, segons els estàndards del dret internacional, i així l'hem denunciada davant del grup de treball de detencions arbitràries de Nacions Unides”, assegura la presidenta de l’ANC. I afegeix: “La privació de llibertat de Jordi Sànchez resulta de l'exercici de drets com el de llibertat d'associació i reunió, el de llibertat d'opinió i expressió, i el de participació en la vida política, drets que estan protegits per la Declaració de Drets Humans de Nacions Unides i pel Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ratificat per l'Estat espanyol”.

 

Enfront aquesta situació, Paluzie planteja una condició per reunir-se: “Si entitat que vostè presideix demana públicament la seva llibertat immediata i la retirada de les acusacions que pesen contra ell, i que ja han estat descartades per jutges de països de la Unió Europea en el cas d'altres acusats amb un grau de responsabilitat política molt superior, estarem encantats de reunir-nos amb vostès”.

Paluzie ho considera un “gest de distensió que permetria obrir una nova etapa en el debat polític al nostre país”.