L'exdirector financer del Palau de la Música, Jordi Montull, ha estat ocultant una part dels seus ingressos al tribunal que l'ha condemnat. Segons uns documents als quals ha tingut accés El País, Montull hauria mentit en declarar que tots els seus ingressos provenien de la seva pensió de jubilació mentre que, en realitat, també cobrava el lloguer d'una propietat que va ser embargada per la justícia el 2012 en el marc del cas Palau. D'aquesta manera, Montull hauria aconseguit convèncer el tribunal que va executar la seva sentència que només es podia permetre tornar els diners que va robar amb pagaments de 500 euros al mes. Ha estat l'Agència Tributària que ha alertat que els ingressos extres de Montull constaven en la seva declaració d'IRPF des de 2019, i que van ser “ocultats deliberadament” a la justícia, segons Hisenda.

Ingressos amagats

El 2020, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència contra Jordi Montull-- un dels principals condemnats del cas Palau juntament amb Fèlix Millet-- per haver robat 23 milions d'euros de la institució cultural. A banda de tornat tots aquests diners, a Montull també li van imposar una muta de 2,9 milions més i una pena de presó de més de set anys. Amb la sentència ferma, Montull va dirigir-se a la Secció Desena de l'Audiència de Barcelona, l'encarregada d'executar-la, i va comprometre's a pagar 500 euros al mes "com a gest de bona voluntat"Per justificar aquest pagament tan petit, Montull va assegurar que, amb tots els seus béns embargats per la justícia, ell i la seva dona es mantenien amb la seva pensió de jubilació de 2.000 euros al mes.

Però sembla que la veritable "voluntat" de Montull era amagar uns ingressos extres els quals no havia declarat davant la justícia. Es tracta del lloguer per un habitatge que Montull i la seva dona tenien en propietat al Masnou (Maresme) i que havia estat embargat per la justícia arran del cas Palau. Tal com informa El País, la lletrada de l'administració de la justícia va posar els ingressos ocultats en coneixement de la justícia el passat 6 de setembre: “La realitat evidencia que [ni Montull ni la seva dona] va informar la sala que la pensió de 2.000 euros no era els seus únics ingressos, la qual cosa suposa com a mínim una falta de col·laboració en l'execució de la sentència”. La lletrada també va exigir l'embargament de les rendes i va demanar informació sobre altres possibles immobles llogats.

Defensa

Precisament aquest mateix mes de setembre el Departament de Justícia va concedir a Montull el tercer grau penitenciari, fet que li permetia passar el dia fora de presó. El 8 de setembre, però, es va saber que la Fiscalia ha decidit recórrer el tercer grau. Per la seva part, la defensa de Montull ha recorregut l'escrit de la lletrada perquè considera que es va extralimitar en les seves funcions. De moment, els magistrats de la Secció Desena han de decidir si remeten la informació un jutge perquè obri un altre procés penal contra Montull.

 

Foto principal: Jordi Montull durant el judici del cas Palau / ACN