El Palau de la Música, que va actuar d'acusació particular en el cas de l'espoli, ha demanat ara a l'Audiència de Barcelona que reclami a JxCat i al PDeCAT, com a hereves de CDC, els 6,6 milions que ha de retornar l'extinta formació per haver cobrat comissions a través de l'entitat cultural.

Segons han informat fonts properes a la causa, en el seu escrit, l'acusació particular demana que JxCat assumeixi el pagament dels 6,6 milions d'euros que l'Audiència de Barcelona va decomissar a l'extinta CDC per embutxacar-se comissions de la constructora Ferrovial, a través del Palau de la Música, a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

L'Audiència de Barcelona va acordar, el mes d'octubre passat, que els béns decomissats en sentència al CDC, que té 22 locals embargats per cobrir aquesta suma, es destinessin al pagament de les responsabilitats civils pendents del Palau de la Música, l'Orfeó Català i Hisenda, com a perjudicats per l'espoli, i la resta, a l'Estat.

No obstant això, CDC està immersa en un concurs voluntari de creditors que va presentar al jutjat mercantil número 9 de Barcelona, que el mes de novembre passat va acordar cancel·lar l'embargament preventiu dels 22 immobles per integrar-los a la massa activa del concurs, una iniciativa que l'Audiència va frenar i que ara està pendent d'una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Davant les traves que li impedeixen rescabalar-se de l'espoli de Fèlix Millet i Jordi Montull, el Palau ha presentat un escrit davant l'Audiència de Barcelona en el qual exigeix que JxCat assumeixi els pagaments pendents, en constatar que no es tracta d'un nou partit, sinó que "és la continuació de CDC i, al seu torn, del PDeCAT", segons l'escrit, que ha avançat el digital El Món.

Al juliol de l'any passat, l'Audiència de Barcelona ja va desestimar la petició de la Fiscalia perquè el PDeCAT assumís els 6,6 milions d'euros decomissats a CDC, argumentant que aquesta formació no està condemnada per l'espoli i que és necessari acreditar prèviament que sigui la successora del partit fundat per Jordi Pujol.

JxCat, res a veure

En roda de premsa, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha explicat que el secretari general del partit, Jordi Sànchez, va tenir coneixement dissabte passat d'aquest escrit presentat davant l'Audiència Provincial.

Al JxCat, ha dit, estan "molt tranquils", perquè entenen que no hi ha "continuïtat d'activitat" entre l'antiga CDC i Junts, partit fundat formalment el passat mes d'octubre i en el qual van desembarcar gran part d'excàrrecs del PDeCAT, formació hereva de Convergència, entre ells l'expresident Carles Puigdemont.

La petició continguda en l'escrit, segons Artadi, "no és congruent amb el procés fundacional de JxCat" i, de fet, la Junta Electoral Central, abans de les eleccions del 14-F, "va determinar que els drets electorals corresponien al PDeCAT, com a successor únic de CDC".

Artadi considera "legítim per part de l'Orfeó" que reclami la restitució dels seus recursos, però "s'equivoquen a l'hora d'apuntar cap a JxCat", que és "un partit nou" i que plantejarà "les al·legacions corresponents" per exposar els seus arguments.