El president electe de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE), ha anunciat aquest dimecres que una de les seves primeres mesures una vegada ha revalidat el seu mandat serà iniciar un procés per modificar l'Estat d'Autonomia de la comunitat amb l'objectiu de canviar la llei electoral de la regió i augmentar així el nombre de diputats. Page, que considera que la forma en quà s'organitza la representació actualment a Castella-la Manxa amb 33 diputats és "deficitària", vol augmentar la representativitat parlamentària i derrocar un model ideat pel govern de María Dolores de Cospedal (PP) el 2014. Segons el dirigent socialista, és una de les "lliçons evidents" que deixen les municipals del 28-M

Durant la seva intervenció en un acte institucional pel Dia de Castella-la Manxa a Manzanares (Ciudad Real), el president de la comunitat, de l'ala més dretana del PSOE, ha afirmat que el sistema de representació actual, ideat pel govern autonòmic de María Dolores de Cospedal (PP), "està pensat malament". "La realitat és que és bastant increïble que hagi augmentat el percentatge de vots i quasi s'impedeix el govern de la majoria", ha denunciat Page. 

El model actual el va aprovar el govern autonòmic de Cospedal el 2014 i estableix un total de 33 diputats a Castella-la Manxa, una xifra com la de La Rioja, tot i que la comunitat manxega té 2 milions d'habitants i La Rioja només 320.000. Segons el president manxec, el sistema d'ara és "absurd" i, per això, una de les seves "prioritats immediates" serà canviar-lo per "eliminar el tap democràtic". "No hi ha termini per allargar més una decisió que s'hauria d'haver pres fa temps", ha conclòs. 

Una reivindicació que també ha fet Unides Podem

El canvi del model de la llei electoral de Cospedal a Castella-la Manxa és una reivindicació que també ha fet Unides Podem. De fet, el líder d'UP a la comunitat, José Luis García Gascón, ho ha demanat aquest mateix dimecres al García-Page en el mateix acte pel Día de Castella-la Manxa a Manzanares (Ciudad Real). El partit d'esquerra critica que la poca quantitat de diputats suposa una manca de representativitat pels ciutadans castellanomanxecs.