El baró socialista més crític amb el Sanchisme manté Castella-la Mancha. Emiliano García-Page, president de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa des de 2015, manté el seu múscul polític a la regió. El PSOE manxec s'alça amb 17 diputats d'un total de 33 en les Corts. El rival més directe de García-Page, el popular Paco Núñez manté els escons actuals amb una lleugera alça de 2 diputats amb els quals no aconsegueix assolir els bons temps de María Dolores de Cospedal, que va liderar la comunitat entre 2011 i 2015, i sent la primer dona en ocupar el càrrec. El polític natural d'Almansa, a Albacete, va ser alcalde del municipi, president de la Diputació Provincial i diputat en les Corts castellanomanxegues des de 2015. Tanmateix, els últims mesos va ser acusat de presumptes irregularitats en el cobrament de quilometratges.

 

Les Corts de Castella-la Manxa queden marcades per una clara marca personal d'Emiliano García-Page, seguit de la resta de partits i amb una segona força del PP que puja en escons respecte a 2019. Tanca la ultradreta de Vox liderada per David Moreno amb 4 membres electes. El partit de l'Espanya Buidada, Cuenca Ahora, liderat pel músic Ángel Corpa, no entra a la cambra regional malgrat partir com a alternativa favorita a la província de Conca. Queden també fora la candidatura de José Luís García-Garcón de Podemos que va posar com a condició per pactar amb el PSOE, i així formar un govern de coalició, que García-Page no repetís com a president. Ciudadanos, com en altres comunitats, queda esborrat pràcticament del mapa representatiu autonòmic i municipal.

Una nit electoral amb moments d'infart

Uns ajustats resultats pels pactes i la caiguda de les formacions amb què Emiliano García-Page podria formar govern, han dificultat la victòria del candidat socialista. El 2019, els resultats dels comicis autonòmics van permetre governar el PSOE amb una àmplia majoria de 19 escons i el 44,1% dels vots. Seguits del PP amb 10 diputats i el 28,53% de les paperetes i Ciudadanos amb 4 membres electes i l'11,38%. Les enquestes a peu d'urna donaven opcions de tant a Page com a Núñez. I el desenllaç s'ha fet esperar.

Malgrat que durant tota la jornada d'escrutini de les paperetes a les Corts de Castella-la Manxa, el socialista García-Page ha mantingut la majoria absoluta davant les dues úniques forces (PP i Vox) que han entrat a l'hemicicle i podrien pactar, hi ha hagut un moment que tot ha quedat en l'aire. El PSOE va baixar poc després de tenir el 70% escrutat fins als 16 diputats, que li hagués deixat una victòria agredolça i sense poder governar, molt similar al que l'ha succeït Guillermo Fernández Vara a Extremadura. Tanmateix, no ha estat així i García-Page serà quatre anys més president de Castella-la Manxa, resistint en un dels darrers bastions socialistes que no cau davant l'auge del PP.

La distracció que gairebé impedeix de votar García-Page

El candidat socialista ha protagonitzat una de les anècdotes més cridaneres d'aquesta jornada electoral en Castella-la Manxa. García-Page ha subratllat que és "molt important" votar aquest diumenge, mentre que poc després se n'adonava que no portava la documentació perquè s'havia deixat la cartera en uns altres pantalons. Així, la viceconsellera Margarita Sánchez ha anat a casa seva a buscar la cartera, mentre el president feia temps declarant davant dels periodistes desplaçats fins al col·legi electoral on, finalment, ha pogut exercir el seu dret a vot. "Estava per cridar al meu germà bessó, per si de cas colava", ha fet broma sobre el seu bessó Javier, alhora que matisava que "no colarà ni vull que coli, les coses han de ser netes i això és una cosa que funciona realment bé a Espanya".