Cada cop són més experts i professionals de la salut que exigeixen canvis en el preu i la distribució dels tests d'antígens, unes eines que s'han convertit en essencials en aquesta sisena onada de coronavirus. Aquest diumenge, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha compartit als seus seguidors de Twitter el preu dels tests "més baratets" que ha vist: 5,95 €. En reacció a això, el metge ha expressat que troba "escandalós" que encara no s'hagi fixat un preu màxim pels tests i ha demanat al Ministeri de Sanitat que "canviï radicalment aquesta situació". 

Tests d'antígens

Tal com ha explicat Padrós, el preu dels tests d'antígens a l'Estat espanyol és car en comparació a altres països europeus, i la seva distribució es concentra només a les farmàcies. A Alemanya, per exemple, es venen tests als supermercats per menys de 2 €, encara que totes les persones en poden rebre un de franc per setmana. A França, les persones vacunades els poden aconseguir de franc. Les persones que no s'han vacunat han de pagar al voltant de 22 euros per poder comprar una d'aquestes proves diagnòstiques, un preu fixat per llei. És una mesura clarament orientada a incentivar la vacunació entre la població. Per a professionals com Padrós el fet que a l'Estat les farmàcies puguin fixar els preus d'una eina tan essencial per frenar els contagis de coronavirus és "escandalós". 

TUIT padros tests antigens

Especulació

Padrós no és l'únic que reclama un "canvi radical" en la política de Sanitat. Abans de la nit de Nadal, Facua va constatar l'escassetat de proves diagnòstiques i va denunciar l'especulació amb el seu cost, amb pujades de fins al doble. Per exemple, a Barcelona no van topar amb cap farmàcia amb tests d'antígens disponibles. Tot i això, van registrar que el preu de les proves oscil·lava entre els cinc i els deu euros. Davant d'això, van criticar que "ni el Ministeri de Sanitat ni les comunitats han fixat preus màxims, afavorint així els desproporcionats marges de beneficis que s'estan produint".

Cal recordar que el govern espanyol ja va intervenir en el preu de les mascaretes durant l'any 2020. De moment, ni l'executiu de Pere Aragonès ni el govern de Pedro Sánchez han posat sobre la taula ni l'abaratiment ni la gratuïtat de les proves. Tan sols la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'ha apropat al model europeu de regalar tests de manera gratuïta. Just aquest dimecres, Comissions Obreres de Catalunya ha exigit al Govern la gratuïtat dels tests d'antígens. I és que si l'executiu català vol que la ciutadania actuï amb responsabilitat, és necessari garantir l'accés a aquestes proves per a tothom, quelcom que implica aconseguir la gratuïtat dels tests, asseguren. "Tenim casos de persones que s'estan fent un test cada dos dies per evitar riscos i que els compren a les farmàcies a un preu elevat", ha denunciat el sindicat. De fet, ha comparat el cas espanyol amb el d'altres països d'Europa, on el cost és "infinitament més baix".

 

Foto principal: el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós / Sergi Alcàzar