En la primera onada de coronavirus, el govern espanyol va acordar fixar un preu màxim a la venda de mascaretes quirúrgiques d'un sol ús: 96 cèntims. Ara, després d'anunciar que rebaixarà finalment el seu IVA del 21% al 4%, el Ministeri de Sanitat ha tornat a rebaixar lleugerament aquest preu: 72 cèntims. Així ho ha acordat aquest dijous el Consell Interministerial de Preus dels Medicaments, un òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat amb altres departaments i també les comunitats autònomes. Suposa una rebaixa del 25% de l'import màxim de venda al públic. Es preveu que es publiqui al BOE a principis de la setmana que ve.

No obstant això, aquests 72 cèntims estan calculats amb un IVA del 21%. Quan s'aprovi la baixada de l'IVA al 4% el dimarts que ve, es tornarà a revisar el preu, que podria baixar fins als 62 cèntims, segons els càlculs estimatius.

Segons expliquen des del Ministeri de Sanitat, l'objectiu és que els ciutadans puguin accedir en "condicions econòmiques no abusives" a aquest producte sanitari de protecció individual. Assenyalen que aquest preu "es revisarà amb la periodicitat que la vigilància dels preus de mercat requereixi". La revisió del preu màxim va ser anunciada ahir per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després d'anunciar la rebaixa del seu IVA, després de resistir-s'hi. Aquesta rebaixa fiscal s'aprovarà dimarts que ve al Consell de Ministres a través d'un decret.

La ministra d’Hisenda va justificar la rectificació perquè “som un govern sensible, atents als problemes de la gent, que escolta, però també un govern responsable”. En aquest sentit, la dirigent socialista va explicar que han adoptat aquesta decisió un cop la Comissió Europea els va confirmar el dimarts a la tarda “per escrit” que no obrirà un procediment d’infracció a Espanya per incomplir la directiva comunitària. Va evitar, doncs, que semblés un gir de 180 graus.