La reunió del Pacte Nacional pel Referèndum ha evidenciat en posar-se en marxa avui al Parlament la transversalitat i consens que aconsegueix concitar la defensa del dret a decidir, com ha destacat el president, Carles Puigdemont, però també els seus topalls. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha encarregat de dibuixar una línia vermella al voltant del referèndum acordat. Aquest és ara el fil argumental del Pacte, encara que tant JxSí com la CUP han deixat clar que el seu full de ruta segueix intacte.

Després de tres hores de reunió ha estat el president de la Generalitat qui ha sortit a fer la primera valoració des del faristol del Parlament. Puigdemont ha insistit, igual com s'ha fet durant la reunió a l'auditori de la Cambra a subratllar la “transversalitat i pluralitat” que ha permès la demanda d’un referèndum acordat.

Campanya internacional

Ha exposat la proposta d’impulsar la campanya d'adhesions també a nivell internacional a partir d'un manifest, que s'haurà de concretar en els propers dies, així com la decisió d’organitzar una comissió executiva que il·lustri la transversalitat de l’acord.

Aquesta era, per al Govern la raó de la cita. Recuperar l'espai ampli i la complicitat al voltant de la proposta dels Comuns i el paper de l'alcaldessa de Barcelona. Però Colau també ha volgut fixar les seves condicions.

“És important, si volem fer això bé, cuidar el procediment i no anar amb fets consumats”, ha advertit l’alcaldessa tant dins la reunió com davant la premsa. El que no ha fet ni dins ni fora, per més que se li ha demanat, ha estat explicar quina serà la resposta del seu grup quan es constati la impossibilitat del referèndum acordat.

Colau ha celebrat que s'hagi recuperat l'espai al voltant del dret a decidir, ampli, plural i transversal, i ha retret que "alguns" els titllaven d'ingenus per defensar el referèndum acordat; ha destacat també que la cimera s'ha convocat amb poc temps i sense documentació prèvia, per la qual cosa necessitaran temps per respondre propostes concretes com la referida al manifest amb què es vol encapçalar una campanya d'adhesions. "Hi ha la voluntat de reimpulsar aquest espai ampli on l'element central no és la independència sinó la democràcia", ha conclòs.

Transversalitat

Tot seguit ha estat el vicepresident, Oriol Junqueras, qui s’ha presentat davant la premsa. Sense fer cap valoració ha anat directament a les preguntes que li han servit per replicar a Colau: "Estem reivindicant el dret a decidir amb plenitud sobre el nostre futur. És evident que si és possible un referèndum pactat, nosaltres hi estem absolutament d'acord i també és evident que la democràtica és tan important que mai renunciarem a defensar-la"

La intervenció del vicepresident ha tingut com a objectiu deixar clar que, tot i que el Govern impulsi el Pacte Nacional pel Referèndum, el full de ruta de l'executiu segueix endavant. “Mai condicionarem que ens donin permís, si no no seria dret a decidir, seria dret a demanar”, ha advertit després de recordar que des del Parlament ja s'ha portat 18 vegades al Congrés dels diputats la petició del referèndum.

Junqueras ha emplaçat indirectament Colau mostrant la confiança que els demòcrates faran costat al Govern "quan algú intenti impedir l'exercici d'un dret democràtic fonamental com és el dret de vot". 

Avís de la CUP

La darrera a comparèixer ha estat la cupaire Anna Gabriel també ha subratllat que la legitimitat de celebrar el referèndum ja es té i que la CUP confia poc en la via pactada, per la qual cosa ha reblat en el missatge a Colau: "Érem conscients que s'apostava per donar recorregut a la via pactada, en la qual hi confiem poc, però tot i així avui hi érem i per tant hem dit públicament que quan aquesta via pactada es confirmi que no arriba, la resta de forces polítiques i socials a les qua avui hem acompanyat també hi siguin", ha advertit.

A la reunió hi han participat més de 83 persones en representació de les formacions polítiques i les entitats socials, sindicals i patronals partidàries del dret a decidir. No tots han pres la paraula però sí una bona part.

Comissió executiva

Entre els acords de la trobada hi ha la creació d'una comissió executiva que integraran vuit persones: l’exdiputat del PSC i exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, que actuarà de coordinador; l’exconsellera d’Ensenyament Carme Laura Gil; l’exalcaldessa de Badalona pel PSC, Maite Arqué, l’exdiputat d’ICV Jaume Bosch, l’exdiputat d’ICV Francesc Pané, el periodista i director de Catalan International View, Francesc Dalmases, l’exregidora del PSC de Barcelona Itziar González, i l’exdiputada d’ERC Carme Porta.

A la reunió hi ha participat també l'expresident Artur Mas i els expresidents del Parlament, Joan Rigol -coordinador del Pacte pel Dret a Decidir-, Ernest Benach i Núria de Gispert

En noms de les entitats, hi han participat el president de l'ANC, Jordi Sànchez; d'Òmnium, Jordi Cuixart, de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i de l'ACM, Miquel Buch

Els responsables d'UGT i CCOO, Camil Ros i Joan Carles Gallego; representants de CECOT i PIMEC, entre d'altres, també hi han acudit.