400.000 signatures en dos mesos. Aquest és el número d'adherits de què disposa el Pacte Nacional pel Referèndum, que aposta per un referèndum legal i pactat amb l’Estat.

El Pacte Nacional pel Referèndum va aprovar el seu manifest el passat 23 de febrer i des d’aquell moment ha estat buscant suports, tant a Catalunya, a través de diferents actes i punts de recollida de signatures, com fora. De fet, el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va ser rebut a Madrid pel secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que va signar el manifest.

La campanya del Pacte Nacional pel Referèndum a Catalunya va tenir com a acte central la diada de Sant Jordi i també molta visibilitat durant la manifestació de l’1 de maig. Entre aquests 400.000 signants no estan comptabilitzats els membres que es van adherir en alguns dels punts del Pacte durant la manifestació del Dia del Treball. Tot i aquesta primera valoració de les dades, la campanya no ha acabat i encara continua a través de la xarxa.

A mitjans de maig, se celebrarà un acte de balanç que avaluarà la feina del Pacte durant aquests mesos. Amb tot, Joan Ignasi Elena ha fet una valoració “molt positiva” i ha destacat la “transversalitat” del referèndum.

Concretament, Elena ha remarcat el paper del PSC, que donarà autonomia als municipis per tal que puguin decidir si donen suport o no al referèndum. "Els regidors del PSC, amb l’abstenció favorable, estan permetent l’adhesió al Pacte i seguim treballant per ampliar el perímetre", ha assegurat Elena. Com ha subratllat, el 80% dels catalans donen suport al referèndum, entre els quals hi ha un 30% dels votants del PP i un gran nombre dels simpatitzants amb Ciutadans.

Amb tot, el Pacte Nacional pel Referèndum podria tenir un paper fonamental en la negociació amb el govern espanyol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar fa un parell de mesos que les signatures del Pacte havien de servir com a aval dels suports al referèndum i, tal com va anunciar a l’assemblea general de l’ANC, en les properes setmanes el govern espanyol rebrà una proposta per negociar el referèndum de la mà del Pacte Nacional. Tot i això, Elena ha assegurat que el futur del Pacte el decidirà el mateix Pacte.