"Per un referèndum amb garanties he signat el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum. No volem que Catalunya marxi, però som demòcrates". Així ha anunciat el líder de Podemos, Pablo Iglesias, que s'ha adherit a la campanya que s'engegava avui per sumar adhesions socials i polítiques al seu manifest fundacional a favor d'un referèndum efectiu i vinculant pactat amb l'Estat. També s'hi han sumat altres comuns com Xavier Domènech i Ada Colau.

Iglesias és l'únic líder polític espanyol que, de moment, ha signat el pacte, tot i no voler que Catalunya deixi l'Estat. 

En un comunicat, la plataforma ha detallat que l'objectiu de la campanya és "aglutinar el màxim de sensibilitats" transversals i plurals entorn d'aquesta iniciativa, per la qual s'ha habilitat la pàgina web pactepelreferendum.cat amb tots els detalls i en la qual es pot dur a terme l'adhesió.

La web és gestionada per Òmnium Cultural, Lafede.cat i Ciemen, que també assumiran la gestió d'activitats, el suport als actes que es duguin a terme i la labor administrativa.

Defensor del referèndum

Iglesias ja ha sortit diverses vegades en defensa del referèndum i, de fet, va fer-ho el novembre davant dels representants diplomàtics d'unes 40 ambaixades que només un referèndum a Catalunya pot evitar situacions d'enfrontament de conseqüències imprevisibles.

"Pensem que aquesta proposta és probablement l'única que pot ser viable per evitar situacions d'enfrontament de conseqüències imprevisibles", va dir Iglesias als representants diplomàtics amb qui s'ha reunit aquest divendres al matí, per explicar-los la visió del seu partit respecte del panorama polític espanyol i internacional.

Proposta de Puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va proposar crear un Pacte Nacional pel Referèndum en la reunió del 23 de desembre.

En una carta que el president va enviar aquest divendres als convocats a la cimera pel referèndum, Puigdemont presenta l'ordre del dia de la reunió, en què, en el punt 4, s'especifica la convocació "si escau" del Pacte Nacional pel Referèndum. 

Així mateix, també si han adherit bona part de noms polítics en favor de l’independentisme i el dret a decidir.