Unai Hualde, de Geroa Bai, és el nou president del Parlament de Navarra. Finalment ha estat escollit aquest dimecres, en segona votació, després de llargues i intenses hores de negociacions. Ha rebut els vots del PSN, EH Bildu, Podemos i Izquierda-Ezkerra. Finalment també l'esquerra abertzale ha aconseguit entrar a la Mesa de la cambra, amb una secretaria. Tot plegat aplana el camí d'un govern de la socialista Maria Chivite a la Comunitat Foral, que requeriria de l'abstenció de Bildu per a ser investida.

El matí ha començat amb el trencament de les negociacions entre el PSN i Geroa Bai per l'exigència dels segons que Bildu estigués present a l'òrgan de govern del parlament. Llavors, en primera votació, s'han presentat tres candidats a la presidència de la Cambra: Iñaki Iriarte, de Navarra Suma; Inmaculada Jurío, del PSN, i Unai Hualde, de Geroa Bai. Cap dels tres no ha aconseguit majoria absoluta, però després d'una llarga aturada en què s'han reunit Geroa Bai i el grup socialista, Hualde ha obtingut en la segona votació —en què n'hi havia prou amb majoria simple— els vots necessaris.

D'aquesta manera, el candidat de Geroa Bai —que és president del PNB a Navarra— obtenia en segona ronda una majoria absoluta que no havia obtingut a la primera. Per la seva part, Maiorga Ramirez, d'EH Bildu, ha estat escollida secretària segona de la Mesa. Ha obtingut el suport de Geroa Bai i Izquierda-Ezkerra, però no el del PSN. Els socialistes han presentat el seu propi candidat, que no ha estat escollit.

"Els socialistes han claudicat"

“Aquest ha estat el primer pagament dels socialistes als nacionalistes i els independentistes”, ha denunciat Ana Beltrán, presidenta del PP a Navarra, des de les portes del Parlament. Ha parlat de traïció i ha advertit que “els navarresos han dit que no volen un govern nacionalista més a Navarra”. Ha acusat el PSN d’haver "claudicat i agenollat perquè Sánchez sigui investit”.