Decepció a la CUP. El partit anticapitalista ha sortit en tromba contra l'acord que el Govern ha subscrit amb el PSC per als pressupostos de 2024. Enguany, els cupaires van decidir negociar els comptes i critiquen que, amb el pacte amb els socialistes, l'executiu ha tornat a renunciar a les "polítiques d'esquerres i independentistes". En aquest sentit, llegeixen l'entesa com un pressupost "continuista, amb un model fracassat i que aboca diners a algunes qüestions sense sentit, no hi ha cap gir en les polítiques que han portat al fracàs actual". Per tot plegat, creuen que el Govern no és "valent ni ambiciós" i que han arribat a un pacte per "gestionar la misèria enlloc de fer un gir per revertir-la" amb el PSC "més de dretes de la història", "llançant per la borda" la legislatura.

La diputada Mar Ampurdanès ha defensat que ells tenien "propostes per revertir la sagnia social del país" i que "posava les bases per avançar en una agenda transformadora". Per a la CUP, el Govern va decidir trencar el pacte amb ells durant el primer debat de política general i ha estat el "gir cap al PSC" el que ha marcat tota la legislatura. Amb tot, assenyalen que "l'avaluació" dels darrers pressupostos exigien que els anticapitalistes "treballessin" per "donar solucions a les emergències del país": "Pensàvem que Esquerra voldria parlar d'habitatge, d'abordar estratègicament el paper dels serveis públics, de la desprivatització o de l'emergència climàtica". Malgrat tot, els cupaires han evitat aclarir si presentarien una esmena a la totalitat ni tampoc han tancat la porta a seguir parlant amb l'executiu.

Fer un "dic de contenció" amb els comuns

La CUP també lamenta que es mantingui el projecte del Hard Rock: "No tenen cap compromís per aturar aquests macroprojectes en plena crisi de la sequera i emergència climàtica". Davant el fet que se segueixi amb un "model absolutament fracassat i fallit", els anticapitalistes allarguen la mà als comuns per fer un "dic de contenció contra els macroprojectes, contra l'especulació i en defensa dels serveis públics". "Volem reunir-nos amb ells, compartim gran part del marc i pensem que és imprescindible que ho fem", ha anunciat Xavier Pellicer. Encara sobre aquesta qüestió, els cupaires exigeixen que el Govern publiqui ja l'informe ambiental sobre el Hard Rock: "Tenim clar que és desfavorable i que el que cal és posar fi al despropòsit, no permetrem que s'amaguin en gestions suposadament tècniques o administratives com si no tingués res a veure amb voluntats polítiques".

Fruit d'aquest acord, Ampurdanès ha afirmat que "el retorn dels republicans després de 40 anys a la presidència de la Generalitat serà del tot pusil·lànime, francament decebedor per a qualsevol persona d'esquerres o independentista". Amb tot, Pellicer ha afegit que seguiran "picant pedra" i jugaran "totes les cartes" per "impedir una deriva que acabi condemnant el país a més ciment i macroprojectes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!