L'expresident Artur Mas, a qui la CUP va enviar a "la paperera de la història", i l'actual vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, tenen visions diferents del que significa el gest de "posar-se les piles" que ha reclamat l'esquerra anticapitalista a JxSí, després que la militància ahir a Esparreguera decidís "deslligar-se" de l'acord d'estabilitat. El primer sembla que aposta de nou pel #pressingCUP, mentre que el segon intenta treure ferro al debat i rebaixar el to, possiblement, perquè en qüestió de dies ha de negociar uns pressupostos amb la CUP i també perquè els considera "un soci imprescindible".

Artur Mas, en ple procés de refundació del partit, ha aprofitat els micròfons de Catalunya Ràdio per carregar durament contra la CUP. Critica la visió "apocalíptica" que tenen els cupaires de com s'està desenvolupant el procés. Fins i tot, l'expresident acusa els anticapitalistes d'actuar només "per quedar bé amb determinats col·lectius". És més, els ha insistit de nou que "tenen un acord signat" que els obliga, segons el seu parer, a donar suport sí o sí als pressupostos.

"No em puc creure que tenint en joc tot el que tenim per fer un pressupost autonòmic no ho sapiguem fer", ha clamat. Igualment, ha recordat que de no aprovar-se els comptes, els culpables "d'incomplir" el pacte serien els cupaires. Una visió que la CUP no comparteix. De fet, tenen la sensació, sobretot els militants, que qui no està fent prou per al procés és JxSí i amb el tema pressupostos més d'un cop han assegurat que si es continua en pròrroga pressupostària, tampoc passa res. 

"Qui ha deixat el pacte en paper mullat no som nosaltres", argumentava ahir el portaveu del secretariat nacional, Xevi Generó. Un estira-i-arronsa entre cupaires i JxSí, i en concret amb CDC, que deixa en l'aire el pacte. Totes dues bandes s'acusen mútuament, mentre que sembla que tot estigui en qüestió, fins i tot el Govern.

Un exemple, l'article que l'exdiputat de la CUP, Julià de Jòdar, publica a La Directa i on argumenta que "la tàctica de Junts pel Sí és paralitzar la CUP, tant si els dóna suport, per fer-li perdre la seva autonomia política, com si no els en dóna, presentant-la com a antisistema, no fiable i assembleària". És més, considera que la coalició independentista intenta reduir els cupaires "a un ramat de xais o a una colla de marginals" i que aquesta actitud "està fent minvar progressivament les possibilitats d’ampliar la base social de l’independentisme". 

Mentrestant, Esquerra Republicana es mostra en un to més conciliador. De fet, el vicepresident i conseller d'Economia s'ha mostrat en plena sintonia amb el missatge de la CUP. Assegura que està "totalment d'acord" amb la resolució dels cupaires que insta el Govern a "posar-se les piles".  

Després, que en l'assemblea nacional d'Esparreguera de la CUP, la militància aprovés una esmena que insta a "deslliurar-se" del pacte, sobretot si no es fan passes clares cap a la ruptura, el republicà ha dit que hi està d'acord. "Posem-nos tots les piles, sempre", ha respost Junqueras quan se li ha preguntat pel tema durant una entrevista a RAC1.

De fet, el vicepresident s'ha mostrat convençut que la CUP "és un soci absolutament fiable", tot just un dia abans que el Govern presenti el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat. "La primera opció és intentar aprovar-los amb ells", ha explicat. Igualment, dóna per fet que els comptes tiraran endavant i que "no hi haurà eleccions a la tardor". Junqueras ha garantit que ell personalment està actuant amb "el màxim nivell de coherència" respecte a allò que sempre ha defensat ERC: la independència i la defensa de la justícia social.

"No és cap trauma"

També el partit ha volgut treure ferro a l'assumpte, el cap de llista dels republicans a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, recorda a JxSí i també als cupaires que "ens devem" a un full de ruta "pactat i acordat", on s'ha de tenir en compte la força parlamentària que té cada grup. Igualment, assegura que el partit "viu amb normalitat" el fet que l'esquerra independentista hagi deixat en l'aire el pacte amb JxSí. "No és cap trauma", ha sentenciat. 

"La notícia seria que no hi hagués cap discrepància", ha assegurat. Rufián opina que el que ha passat "és sa i enriquidor", tenint en compte que el procés "aglutina forces polítiques de tot tipus, des del centre conservador fins a l'esquerra més rupturista". És més, comparteix missatge amb Oriol Junqueras: "La CUP és imprescindible per a aquest procés".

Pressupostos

En aquesta mateixa entrevista a RAC1, Junqueras ha avançat avui que els pressupostos per a aquest any inclouen un augment de 701 milions en la despesa social i treball (211), en concret per a les partides de salut (317), educació i serveis socials (211), a més d'uns 50 milions d'euros més per a universitats, innovació i investigació, entre d'altres novetats.

Són uns pressupostos "expansius en molts àmbits de caràcter social", ha remarcat. En aquest sentit, assegura que les partides socials suposen "més del 73%" del pressupost, però a la vegada seran "molt realistes". "Seran uns molt bons pressupostos, els primers pressupostos en què no hi haurà cap ingrés pintat", ha dit.