El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha explicat avui en una entrevista a TV3 que ERC no coneixia l'oferiment del govern espanyol per no judicialitzar el 9-N. Sabrià, però, ha descartat qualsevol polèmica amb el PDC per aquesta qüestió –els republicans no formaven part del Govern el 2014–i ha opinat que l'oferta és "la reacció d'un Estat contra les cordes".

El líder del PDC al Congrés, Francesc Homsva revelar durant la declaració d'aquest passat dilluns al Tribunal Suprem que una persona que parlava en nom del govern espanyol es va posar en contacte amb ell uns dies abans del 9-N per proposar-li que si el dia de la votació el Govern no sortia públicament a analitzar el resultat de la consulta, l'Executiu de Rajoy no emprendria cap actuació contra la Generalitat. "Anem veient a poc a poc quines són les formes de l'Estat. Segur que poden sortir més d'intents d'aquest tipus", ha indiciat Sabrià.

Pel portaveu republicà el més important del 9-N va ser la mobilització ciutadana, que va acabar amb la participació de 2,3 milions de persones en el procés participatiu. Sabrià no dóna importància al fet que el Govern no comuniqués a ERC l'oferiment que havia rebut del govern espanyol i més tenint en compte que no va ser acceptat. 

Pel que fa a l'assumpció d'Homs que el procés judicial contra Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i ell mateix ja té una sentència condemnatòria predefinida, Sabrià ha afirmat que entén perfectament el portaveu del PDC al Congrés: "Tots hem vist quin ús es fa del poder judicial des de l'Estat. Entenc perfectament les declaracions d'Homs".