Si el 9-N al vespre el Govern no hagués fet una roda de premsa per explicar com havia anat la participació, entre altres coses, la Fiscalia no s'hauria querellat contra els diferents membres de l'Executiu català.

Així ho ha anunciat avui el líder del –de moment– Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha destacat:"Se'ns va fer arribar un missatge pel qual si no fèiem la roda de premsa del vespre, ells no actuarien, com a demostració que hi ha hagut arbitrarietat en l’acceptació de la querella", perquè haver-la fet "ho consideren part del procés participatiu". Ara bé. Homs no ha volgut fer públic el nom de la persona que es va posar en contacte amb ells per transmetre'ls aquest pacte.

Aquest és un dels motius pel qual "no em mereix cap respecte l’actuació d’aquest procés" i que, a més, "una fiscalia governada pel PP no em farà perdre ni un minut" perquè, al parer d'Homs, "és molt fort que tu et puguis defensar amb els seus arguments perquè abans no s’havien plantejat que fos res delictiu", ha subratllat, al mateix temps que s'ha qüestionat que "com és que la pròpia fiscalia no va ser més activa en les decisions que va prendre?".

Recordant que nou fiscals de Catalunya van considerar –en un primer moment– que la consulta no era delicte, el líder del PDC al Congrés s'ha lamentat que "hi ha més perjudici que no pas voluntat d'esclarir la veritat" i ha titllat de "disbarat" el fet d'acabar els tribunals. "Això és un judici polític", ha reiterat.

Fer les coses fent-les

Sota la convicció que "a Catalunya ens agrada fer les coses fent-les", Homs s'ha reiterat en la seva voluntat de no acatar políticament "el que ens volen imposar de mala manera" i ha avisat l'actual govern espanyol en funcions que "no se'n sortiran ni per la via democràtica, ni per la via judicial".

I és que per molt que alguns puguin acabar "tombats individualment", això no frenarà un procés en què tots els implicats "continuarem lluitant democràticament per l'objectiu que perseguim". Homs, que ha reconegut que "no m'atabala gens la via judicial", ha deixat anar, en aquest sentit, que "ja poden anar posant-nos querelles, prejutjant i condemnant" perquè, aquí, "voluntat i convicció amb l’acord sempre n’hi ha hagut" i "nosaltres hem de fer el nostre camí".

"Jo arribo a la conclusió que per ells [el govern espanyol] no podries fer res, ni dir bon dia, perquè tot és il·legal", ha sentenciat.