Al jutge Pablo Llarena no li hauria correspost la causa del procés si el Tribunal Suprem hagués respectat els seus propis procediments relatius al repartiment dels sumaris. El diari Público presenta avui una investigació que ratifica la informació avançada per Diario16 en el sentit que el Suprem va preparar, des del 2016, la designació de Llarena, per a un probable judici contra els líders catalans aforats. En aquells moments Llarena dirigia la potent organització conservadora Associació Professional de la Magistratura. El president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem, Carlos Lesmes, també conservador, hauria tingut un paper clau en aquesta trama.

El darrer per torn d'antiguitat

El Suprem va designar Llarena per instruir el judici dels polítics independentistes segons el "torn d'antiguetat". Però, en realitat, segons aquest torn, Llarena era l'últim de la llista: tenia cinc jutges davant seu. El responsable d'aquesta irregularitat hauria estat el magistrat Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Suprem, també implicat en un cas tèrbol de tracte de favor a la seva filla.

Tot un seguit d'irregularitats

Així, ja va haver-hi irregularitats a l'hora d'establir la terna que va decidir la incorporació de Llarena a la Sala Segona del Suprem, l'encarregada de casos relatius a aforats. Jutges per la Democràcia ja va denunciar que el nomenament de Llarena com a magistrat de la Sala Segona del Suprem va vulnerar la llei i la Constitució, però la seva demanda no va ser admesa a tràmit. També va haver-hi irregularitats a l'hora d'acceptar candidats per a la terna i se'n van excloure molts jutges qualificats. Un dels membres de la comissió que triava entre la terna ni tan sols va entrevistar els candidats, cosa que seria una altra irregularitat, la que fa tres. L'actual ministre de Justícia, Grande-Marlaska, en algun moment s'hauria oposat a aquestes manipulacions.