La filla del president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha aconseguit una plaça com a fiscal en un procés sense precedents que apunta a tracte de favor, segons ha denunciat eldiario.es. Sofía Machena Pereda ha aconseguit la plaça 36 d’una convocatòria de 35 places de fiscal i ho ha fet mitjançant un procediment sospitós de nepotisme.

La filla de Marchena va aprovar l’any 2016 l’oposició comuna a les carreres fiscal i judicial amb una nota de 68,20, va optar per ser jutge i va ingressar a l’Escola Judicial, amb seu a Barcelona. En aquell moment Sofía Marchena Pereda hagués pogut fer carrera com a fiscal ja que tenia nota suficient per fer-ho. Cal puntualitzar que un cop has triat una opció no pots passar a l’altra.

Acord del CGPJ 

Un mes després d’ingressar a l’Escola Judicial, la filla de Marchena va plegar per una malaltia, i no hi ha tornat, un cop recuperada, tal com li permet la llei. Contràriament, el desembre del 2017 la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la va suspendre com a funcionària en pràctiques (estatus que tenia com a alumna de l’escola) a causa de la seva malaltia i la va posar en situació de poder triar novament si volia ser jutge o fiscal, alhora que li conservava la nota (68,20) i els drets.

Aquesta és una situació inaudita atès que, habitualment, quan un alumne de l’Escola Judicial abandona per malaltia, s’incorpora a la següent promoció.

comissio permanent CGPJ 2017

Reunió de la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial el 2017 / ACN

El canvi de situació de la filla del magistrat es va acordar a la comissió permanent del CGPJ a proposta de la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, dona del magistrat de la sala segona del Suprem Pablo Llarena, sala que presideix precisament Manuel Marchena. I l’acord es va adoptar, sospitosament, el 21 de desembre, pocs dies abans de les vacances de Nadal, de manera que podia passar desapercebut.

Plaça de fiscal

Gràcies a aquest acord del CGPJ, la filla de Marchena ha aconseguit una plaça de fiscal, la 36, en una convocatòria que inicialment era de 35, tal com va publicar el Boletín Oficial del Estado (BOE) el dimecres 25 de juliol. La nota amb què ha aconseguit la plaça no és, però, la que li va reconèixer el CGPJ el desembre del 2017 (68,20). Se n'hi va assignar una d'inferior (52,31) per "no perjudicar ningú", segons han indicat fonts del CGPJ a eldiario.es.

El tracte de favor que hauria rebut la filla del magistrat Manuel Marchena ha estat denunciat per diversos juristes i polítics a les xarxes socials.

La Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha reclamat al Consell General del Poder Judicial tota la informació i la documentació referida a l'assignació d'una plaça de fiscal a la filla del magistrat Manuel Marchena.