Arnaldo Otegi es perfila com a candidat a lehendakari per EH Bildu a les eleccions al País Basc. Acabat de sortir de la presó i amb un serrell encara de condemna per complir, com és la inhabilitació per a ocupar un càrrec públic fins al 2021, la pregunta és: Està infringit la llei Otegi al presentar-se a les eleccions? Tècnicament no.

La sentencia del 16 de setembre del 2011 diu textualment que s'inhabiliti Otegi "per a l'exercici del dret de sufragi passiu i inhabilitació especial per treball o càrrec públic per un temps de 10 anys". La condemna és imprecisa i no detalla quin tipus de càrrec públic no pot ocupar Arnaldo Otegi i molt menys que estigui inhabilitat per presentar-se a càrrec electe per a Lehendakari. 

Però la imprecisió fa preveure que un cop convocades les eleccions al País Basc es presenti un o més recursos contra la seva candidatura. Segons els experts, el primer recurs que rebrà la Junta Electoral, que és l'organisme competent, es rebutjarà a causa d'aquesta imprecisió i s'haura de recórrer al Tribunal Constitucional. En aquests casos el TC té el temps molt acotat per resoldre ja que es tracta de terminis electorals i haurà de donar una resposta en tres dies, comptant com a hàbils els festius que puguin haver-hi pel mig. 

Els advocats de l'esquerra abertzale compten amb una àmplia trajectòria i experiència i en molt poques ocasions cometen errors legals d'aquest tipus. No autoritzarien mai a Otegi a presentar-se a unes eleccions si realment la prohibició fos tan clara. Aquesta capacitat legal és coneguda i reconeguda públicament tant pel Tribunal Suprem com pel Tribunal Constitucional.