EH Bildu ha proposat Arnaldo Otegi com a candidat a lehendakari. Les eleccions per a la presidència del País Basc són a l'octubre i dilluns les assemblees locals d'EH Bildu comencen el procés per escollir candidat. Otegi ha mostrat a la direcció d'EH Bildu la seva disponibilitat per ser candidat. Pel lider abertzale, és un "repte immens" poder convertir EH Bildu en la "força principal del canvi" a Euskadi.

Otegi va sortir de la presó l'1 de març passat, després de 6 anys i mig complint condemna per pertànyer a ETA. La pena inclou una inhabilitació per ocupar cap càrrec públic fins al 28 de febrer del 2021. 

El parlamentari d'EH Bildu Oskar Matute ha remarcat l'horitzontalitat del procés assembleari de la coalició i ha matisat que més que proposar a Otergi, la direcció ha comunicat a les bases que està disposat a acceptar ser el candidat si és designat, encara que qualsevol militant o assemblea podrà proposar un altre candidat a lehendakari. 

En aquest mateix procés assembleari es debatrà la política d'EH Bildu a partir d'un document amb unes línies generals que proposa la direcció com a guia per la discussió. Entre les línies a seguir que figuren en aquest document, hi ha que la coalició abertzale defensi un "projecte nacional no exclusivament per nacionalistes" per fer d'Euskal Herria un "país decent", un terme fet servir per Otegi en les seves intervencions just després de sortir de la presó.