Discreció” i la Constitució espanyola com a perímetre de negociació. Aquestes són les condicions que posa el PSOE a les seves converses amb Junts per Catalunya, tal com ha assegurat aquest dimarts la ministra socialista María Jesús Montero. La número dos dels socialistes ha deixat ben clar que el seu partit té totes les intencions de negociar amb la formació de Carles Puigdemont una abstenció en la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, però també ha traslladat paciència. A poc a poc i bona lletra, recepten des de Ferraz.

María Jesús Montero ha fet aquestes declaracions a la cadena SER, en la qual ha assenyalat que la Constitució espanyola és sempre un perímetre que cal respectar si es vol arribar a acords amb el PSOE. Ha descartat d’aquesta manera que els socialistes acceptin l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació a Catalunya, com demana Junts. “Qualsevol qüestió que abordem ha d’estar dins del seu marc constitucional, i qualsevol altre plantejament és allunyar-se d’això”, ha dit. Així, tampoc no s’ha atrevit a descobrir quines propostes podrien fer els socialistes a l’independentisme. “Hi ha marge per construir una Espanya d’avenços, sobretot després del que han dit les urnes”, s’ha limitat a respondre.

La també ministra d’Hisenda ha afegit que un govern en minoria de Sumar i PSOE que comptés amb el suport extern d’ERC, Bildu, PNB, BNG i les abstencions de Junts significaria “continuar articulant l’avenç d’Espanya”. En aquesta entrevista ha estat preguntada per si Junts per Catalunya és un partit de dretes, i ha esquivat la qüestió, celebrant simplement que ja hi hagi formacions que hagin descartat investir Alberto Núñez Feijóo amb suport també de Vox, com és el cas del PNB. Coalición Canaria, però, ha concretat que no vol “extrems”, referint-se d’aquesta manera també a Sumar. “Els ciutadans han decidit que les polítiques progressistes compten amb el seu aval”, ha manifestat.

Sánchez recepta calma a Junts

Les declaracions de María Jesús Montero han arribat l’endemà que Pedro Sánchez demanés paciència i mostrés confiança en poder convèncer Junts per Catalunya de permetre la seva investidura. "La democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat" va assegurar aquest dilluns el líder socialista davant l'executiva federal del seu partit, en un missatge esperançador per poder evitar una nova convocatòria d'eleccions. Així, fonts socialistes demanen anar amb peus de plom aquests primers dies posteriors a les eleccions i confiar en el fet que Junts tingui "dues ànimes".

Aquest dilluns, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va avisar que per a Sánchez no serà bufar i fer ampolles convèncer el seu partit. Va reiterar que l'objectiu de Junts no és garantir l'estabilitat política d'Espanya, sinó aconseguir la independència de Catalunya; motiu pel qual va recordar que l'Estat ha d'amnistiar totes les persones perseguides per ser independentistes i permetre la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, com a únic mecanisme possible que pugui solucionar el conflicte polític.