El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha proposat de conformar una "gran aliança" de cara a les pròximes eleccions generals, que inclogui "des del PNB a la CUP", per "fer front a l'autoritarisme" de PP, Cs i Vox, i a la "tornada de l'aznarisme desbocat". A més, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de "garrepisme polític" i l'ha avisat que no li donaran "un xec en blanc" per als pressupostos generals de l'Estat (PGE) a canvi "de res".

En una entrevista concedida a Europa Press, Otegi ha recordat que la coalició sobiranista basca es presentarà als comicis europeus al costat d'ERC i BNG, fet que suposa "un gran pas" per "portar a Europa una veu" en defensa del "dret d'autodeterminació" dels pobles, però ha considerat que, "a l'actual marc d'involució en l'estat espanyol", s'hauria d'estendre aquesta aliança electoral a altres formacions de "les nacions històriques i forces progressistes".

"Des del PNB fins a la CUP"

Per això, ha apostat perquè s'abordi aquesta "reflexió entorn de les eleccions espanyoles", i es faci l'"esforç d'anar al Congrés i al Senat amb una veu única, que defensi del dret a decidir, la consulta pactada, la llibertat dels presos i els drets socials, davant l'autoritarisme i al neoliberalisme". "Aquest és el treball que hem de desenvolupar en els propers mesos i en aquesta aliança no descartem ningú dels que som conscients del que ens ve a sobre, des del PNB fins a la CUP", ha afegit.

Segons el seu parer, el cas d'Andalusia "corrobora" la tesi que defensava la coalició sobiranista quan assegurava que s'estava produint una "involució antidemocràtica en l'Estat". En aquest sentit, creu que es tracta d'un projecte que "resumeix a la perfecció Pablo Casado quan exposa el seu programa de retallada de llibertats, de negació dels drets a dones i immigrants, de renúncia a qualsevol intent de solucionar el problema nacional per vies democràtiques" i, fins i tot, d'il·legalització de partits independentistes.

Eleccions generals anticipades?

Arnaldo Otegi no s'ha atrevit a preveure un avançament de les eleccions generals perquè "dependrà fonamentalment de com es desenvolupi el tràmit dels Pressupostos". En tot cas, ha afirmat que "hi ha una temptació del PSOE de pensar que tothom voldrà sostenir al Govern, davant l'amenaça de les tres dretes", amb referència al PP, Cs i Vox, als quals ha qualificat de "la triple A".