"Si es vol anar a discutir a Madrid sobre la independència, fem-ho; però si ens diuen que no, marxem". Amb aquestes paraules, el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha volgut deixar clar a El Matí de Catalunya Ràdio que "nosaltres fa temps que vam deixar d'esperar l'Estat" i ha denunciat que "hi ha un intent de voler-nos lligar al passat".

Aferrant-se a la seva voluntat de "continuar treballant pel projecte del meu país", i a l'espera que el Tribunal Constitucional dictamini si finalment podrà presentar-se com a candidat per EH Bildu de cara a les eleccions del 25-S, Otegi ha carregat fort contra l'Estat espanyol per "utilitzar tot el seu aparell perquè jo no em pugui presentar com a candidat", així com contra la Junta Electoral per vetar-lo de la candidatura, i s'ha mostrat convençut que "no em deixen presentar perquè em tenen por i temen que tindria uns bons resultats. Temen el projecte de futur".

En aquest sentit, Otegi ha definit el País Basc com a "una nació amb dret a decidir" i, sobre això, ha augurat que "hi haurà acords sobre aquest tema" al Parlament basc perquè, mentrestant, "l'Estat continuarà amb una estratègia de bloqueig". 

Crisi estructural

Sense deixar de tirar pedres contra el govern espanyol, el líder de Sortu ha vaticinat unes terceres eleccions i ha assegurat que l'Estat "viu una crisi estructural que està intentant salvar" perquè "la nova política es resumeix que uns acaben donant suport al PP i els altres al PSOE".

Otegi, que ha reconegut que cada vegada segueix menys la política espanyola, tot i que ha confessat que el "diverteix", s'ha reiterat en el seu desig d'anar a la candidatura d'EH Bildu –si finalment ho tombessin, diu, "continuaré fent campanya electoral"– i ha assegurat: "Estic convençut que seré protagonista, juntament amb els meus companys, de les decisions que afecten el meu país".