La Junta Electoral de Guipúscoa ha ratificat l'exclusió d'Arnaldo Otegi de la candidatura d'EH Bildu per als comicis autonòmics del 25 de setembre, en mantenir el criteri expressat la setmana passada que el líder abertzale és "inelegible" a causa de la pena d'inhabilitació que pesa sobre ell.

La Junta Electoral ha fet pública la seva decisió a primera hora de la tarda després de citar les parts concernides -PP, Ciutadans i EH Bildu- i notificar la seva decisió sobre la proclamació de candidatures, que seran publicades demà al Butlletí Oficial del País Basc (BOPB). En aquestes llistes, ja no figurarà el nom d'Arnaldo Otegi com a número u d'EH Bildu.

A partir de la publicació, el partit disposa de dos dies per presentar un recurs contra aquesta decisió davant d'un tribunal del contenciós-administratiu de Sant Sebastià.

La Junta s'ha reunit durant més de dues hores i ha acordat per unanimitat desestimar el recurs interposat per EH Bildu contra la decisió adoptada per aquest mateix organisme el passat 23 d'agost, quan va determinar que Otegi es "troba incurs en causa d'inelegibilitat". La resolució d'avui rebutja el recurs i confirma íntegrament l'acord adoptat per la Junta Electoral la setmana passada, que impedeix a Otegi ser candidat.

La Fiscalia el veu inelegible

La resolució de l'organisme electoral guipuscoà s'ha fet basant-se en la documentació aportada per l'Audiència Nacional, en la qual especifica que Otegi està inhabilitat fins al 28 de febrer de 2021. Aquesta documentació es va elaborar després de rebre en el seu dia un informe de la Fiscalia de l'Audiència Nacional en el qual es declarava la seva "inelegibilitat com a càrrec públic".

L'últim esglaó judicial, però, serà el Tribunal Constitucional, que ha de resoldre abans del dia 7 de setembre, a les 12 de la nit, just un dia abans que comenci la campanya electoral basca.

"Institució aliena al país"

Otegi, malgrat tot, ha assegurat que passi el que passi farà campanya fins al dia 25-S, dia de les eleccions basques. Segons ha explicat Otegi en una entrevista a Ràdio Euskadi, aquest judici té molt més de polític que de judicial. El líder abertzale ha assegurat que "aquestes eleccions no poden estar sotmeses al xantatge d'una institució aliena al país que decideix qui es pot presentar a les eleccions i qui no.