El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha assegurat aquest diumenge que en aquest moment la seva coalició no té "cap incentiu" per "deixar caure" al govern de Pedro Sánchez. Això, a parer seu, "seria molt irresponsable", ja que propiciaria que "vingui la ultradreta a governar". 

Ara bé, el líder de la formació independentista basca també ha advertit que aquest argument té un límit. "La nostra paciència no és un xec en blanc per sempre", ha remarcat Otegi al Diario Vasco.

Pedro sanchez sesion control congrés 16 12 Europa PressEl president del govern, Pedro Sánchez, en una intervenció en el Congrés dels Diputats / EFE

Situació a Catalunya

D'altra banda, Otegi també ha parlat sobre el malestar d'ERC amb l'Executiu espanyol. Precisament, el portaveu dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabril Rufián, va alertar ahir que "ERC prendrà decisions en conseqüència" si no se soluciona en els propers mesos la situació dels presos polítics. En una entrevista al programa Parlamento de RNE, Rufián va lamentar que el PSOE hagi tancat la porta abans que arribi al Congrés la proposta de llei d'amnistia presentada pels grups independentistes. Aquesta, va exposar,  "no vol eliminar res", sinó que la intenció és que "hi hagi algú a l'altre costat de la taula" en relació amb l'Executiu de coalició.

"El govern espanyol hauria d'atendre el toc d'atenció d'Esquerra perquè està fent les coses molt malament a Catalunya", ha opinat Otegi. El polític basc ha desitjat que es formi quan abans un govern a Catalunya per poder instaurar una taula de diàleg amb l'Executiu espanyol i en la qual es pugui abordar, entre altres qüestions, el dret a l'autodeterminació i l'amnistia.

El líder de l'esquerra abertzale ha recalcat que la seva formació va donar el seu suport a l'actual govern espanyol de coalició perquè prometia fer les coses diferents en tres àmbits: en matèria social, en la qüestió nacionalista i en la política penitenciés. "Si no és capaç de resoldre els problemes nacionals d'una altra manera, serà una oportunitat fracassada, no per a l'independentisme basc o català, sinó per a l'Estat espanyol", ha defensat.

partits entitats independentistes llei amnistia Congrés - EFERepresentants dels partits independentistes a la porta del Congrés dels Diputats per presentar la proposta de llei d'amnistia / EFE

L'objectiu del PNB és treure Podemos del govern espanyol

D'altra banda, Otegi també ha valorat que l'objectiu del PNB és "treure" la formació morada de l'Executiu de coalició, "no perquè no li agradi Podemos, sinó perquè en el dia d'avui la seva estabilitat depèn d'EH Bildu i ERC". En aquest sentit, el líder d'EH Bildu ha considerat que la finalitat del PNB és tornar al model polític tradicional.

"Aquest és l'objectiu. Treure'ns de l'equació política. El PNB fa una aposta per tornar al vell bipartidisme. Ens temem que el que vol és propiciar un govern en solitari del PSOE i buscar l'emblanquiment del PP", remarca Otegi, que s'ha preguntat: "El PNB prefereix un govern en solitari del PSOE sostingut pel PP perquè els independentistes bascos i catalans no tinguem cap mena d'influència política? Esperem la resposta".