Els bascos també estan en contra de l'actual esborrany. El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha criticat que la llei de l'audiovisual que prepara el govern espanyol no entén que l'Estat és plurilingüe i ha assegurat que el document "no té ni cap ni peus". "Serà modificada", ha previst aquest dijous en una entrevista a Radio Euskadi.

"Difícilment algú pot pensar que s'acaba d'obrir una via de negociació amb la Generalitat o amb els bascos, en la qual posarem sobre la taula el caràcter plurinacional de l'Estat, i un no sigui capaç ni d'entendre que Espanya és un estat plurilingüe", ha retret. "És una cosa que no té ni cap ni peus", ha assenyalat el líder independentista basc, que té "la impressió que això no sortirà així".

L'esborrany i els pressupostos

L'esborrany de la llei de l'audiovisual ha estat molt criticada pel Govern català perquè perjudica la producció en llengua catalana i és "una manera d'atraure" les plataformes cap a Madrid per crear un hub audiovisual. La norma fixa en un 5% la quota i ingressos que s'han de dedicar a la producció nacional, però la xifra és insuficient.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha exigit aquesta setmana que el percentatge s'incrementi fins al 10%, amb l'objectiu de dedicar-ne la meitat a les altres llengües de l'estat espanyol, com el català, el basc i el gallec. De fet, ha amenaçat al govern espanyol amb aquesta qüestió: "Puc garantir que la llengua i la cultura són un pilar fonamental al qual no podem renunciar en cap de les taules".

El suport d'EH Bildu als comptes

Aleshores, el suport dels independentistes catalans als pressupostos espanyols perilla, com ja ha avisat el Govern. Per la seva banda, EH Bildu "no està en disposició de dir que votarà a favor dels pressupostos" de l'Estat, però que "està oberta la via del diàleg" amb l'executiu de Pedro Sánchez.

És veritat que Otegi ha reconegut que "ningú té interès a desestabilitzar" el govern espanyol perquè "l'alternativa és pitjor". Tot i això, "no n'hi ha prou amb dir que s'ha de parar la dreta", sinó que "cal fer polítiques d'esquerres i veure el problema territorial d'una altra manera".

Arnaldo Otegi - Sergi Alcàzar

El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi / Sergi Alcàzar

El líder d'EH Bildu ha explicat que aquest dimecres s'ha produït "un primer acostament formal" entre la seva formació i l'executiu central, en una reunió que van mantenir representants del grup parlamentari amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños. A partir d'aquí es tracta de "seguir treballant en funció de quins poden ser els interessos dels uns i dels altres".

Aleshores, la coalició plantejarà "una defensa dels interessos bascos" i, en funció d'això, posarà sobre la taula la seva proposta en relació amb els comptes espanyols. Això sí, Otegi ha deixat clar que EH Bildu no és un partit de "posar línies vermelles en públic".

 

Imatge principal: El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi / Sergi Alcàzar