La posada en llibertat d'Arnaldo Otegi no ha estat rebuda per igual entre totes les forces del Congrés dels diputats. Després de la pica-baralla protagonitzada amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha respost personalment als taronges. Sobre la posada en llibertat, Iglesias afirma que “és una bona notícia per a la democràcia", això, malgrat assegura tenir "moltes diferències" amb Otegi. Per al cap de llista dels podemistes, Otegi "va ser un dels artífexs que avui es pugui parlar de pau, i crec que contribuirà a la desaparició definitiva d’ETA".

A més, pensa que tothom ha de poder "defensar les seves idees lliurement". Així i tot, Iglesias creu que Otegi haurà de fer un exercici per "assumir la pròpia responsabilitat i demanar disculpes". "Em sembla un gran polític i sabrà estar a l’alçada”, ha sentenciat. Aquesta opinió és compartida per líder d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, que pensa que l'alliberament del dirigent abertzale "és una oportunitat" per la consolidació de la pau a Euskadi.

Contraris

Diferent pensen els opositors a Iglesias. El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha afirmat que "el PSOE no té cap mena de simpatia per Otegi, per allò que representa i pel tipus d’organitzacions de les quals ha format part”. “Això és una democràcia i aquí no hi ha presos polítics, em sembla lamentable que després de 38 anys de democràcia algú ho digui”, ha afirmat Hernando. “Només espero que ell i els seus demanin perdó a les víctimes i es penedeixen de tots els crims que en el seu dia va cometre la banda terrorista”, ha conclòs.

El seu soci de pacte, Ciutadans, també li ha dedicat unes paraules. "Si el PSOE creu que Otegi estava a la presó injustament, ens estem posant en un jardí", ha dit el portaveu Juan Carlos Girauta, en resposta al fet que el president de la cambra, Patxi López, així ho va considerar fa anys."Els admirables i els qui han d'estar en la nostra memòria són les víctimes, que han aguantat anys de setge", ha afegit el taronja. Per Girauta, "cal acceptar les decisions del poder judicial i aquest ha de ser independent perquè el sistema funcioni".

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular (PP) al Congrés, Rafael Hernando, es suma a la idea que "en cap cas Otegi estava a la presó per ser un pres polític".