"Ni bloqueig i ni xecs en blanc". Així ha resumit el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, la posició de la seva formació al Congrés respecte la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. En una polèmica entrevista al canal 24h de TVE, el líder basc ha assegurat que intentaran acordar amb ERC un posicionament comú i ser "fidels al que es va dir durant la campanya".

D'altra banda, també ha desmentit rotundament que cap representant del PSOE s'hagi posat en contacte amb el seu grup per negociar el suport a la investidura. De fet, ha defensat que el seu vot a favor o no dependrà "del que vulgui fer Sánchez". "Serà el del 155, el del judici o el que parlava de plurinacionalitat i criticava les elits econòmiques?", ha interrogat. 

Otegi ha assegurat que Espanya pateix una "crisi de règim evident" i ha animat a Sánchez a obrir "un temps nou de diàleg". 

Condemna la violència d'ETA?

Otegi ha evitat en diverses ocasions condemnar la violència i les víctimes d'ETA. "Nosaltres pensem que aquesta pàgina està passada i hem contribuït que la violència armada d'ETA desapareixi de l'equació política del país", ha reivindicat. Per les víctimes, ha demanat "tota la veritat, tota la justícia i tota la reparació" i ha defensat que "mai m'he alegrat pel patiment de cap d'elles".

"Hem fet una gran aportació a la convivència, un espai constructiu on consolidar el futur d'aquest país", ha defensat, criticant a la "gent que continua pensant que estirar el xiclet del passat els seguirà donant rèdit electoral". "Sembla que trobin a faltar ETA perquè no tenen propostes", ha conclòs.