L'extresorer de CDC Daniel Osàcar, condemnat pel cas Palau i ara en tercer grau, ha admès estar d'acord amb la tesi de la Fiscalia en relació amb un sistema de suposades donacions fetes presumptament per antics càrrecs de Convergència i que podrien haver amagat una dinàmica de blanqueig de comissions pagades per empresaris a l'extinta formació.

Condemnat a tres anys i mig per l'espoli de Palau de la Música i actualment en semillibertat, Osàcar ha declarat per videoconferència aquest divendres en qualitat d'imputat davant del jutge de l'Audiència Nacional que investiga diversos exconsellers en una peça separada del cas 3%. La peça, anomenada Donacions blanqueig, investiga si Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias, entre d'altres imputats, van facilitar el blanqueig de comissions il·lícites abonades per empresaris a Convergència.

Dinàmica de blanqueig

A preguntes de la Fiscalia Anticorrupció, Osàcar ha admès davant del magistrat José de la Mata conèixer els dos escrits de gener i febrer en què el fiscal relatava la suposada dinàmica de blanqueig que sospita que s'hauria produït en el si de CDC. Tot seguit, indiquen les fonts judicials citades per l'agència Efe, Anticorrupció li ha preguntat si hi estava d'acord. "Sí, és cert", ha manifestat Osàcar, que no obstant això no ha precisat res més i pel que sembla tindria voluntat de col·laborar amb el ministeri públic.

La declaració, prestada per videoconferència, no ha anat més enllà atès que ha hagut de ser suspesa a causa d'una sèrie de problemes tècnics amb el so, i ha impedit a l'extresorer de CDC precisar més detalls sobre el seu coneixement dels fets investigats.

Escrit de la Fiscalia

La Fiscalia Anticorrupció, al seu escrit presentat el passat gener al magistrat, relacionava diversos exconsellers catalans i antics càrrecs de CDC amb diverses "donacions" que superaven els 100.000 euros. El ministeri públic relacionava Carles Flamerich, expresident del Centre de Seguretat de la Informació (Cesicat), amb dues donacions de 3.000 euros el 2008 i 2010; Jordi Jané, amb quatre entre 2008 i 2013; Pere Macias, també amb quatre entre els mateixos anys; Felip Puig, amb tres entre 2008 i 2010; i Irene Rigau amb dues donacions, també de 3.000 euros, en aquests dos anys.

A l'abril, el magistrat José de la Mata va imputar els quatre exconsellers i set antics càrrecs de CDC en considerar que hi ha indicis que les donacions que presumptament van fer al partit, entre els anys 2009 i 2010, van ser "actes d'aflorament de diners procedents de delicte realitzat per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit", cosa que podria constituir blanqueig de capitals. El magistrat té previst prendre declaració el 26 d'octubre a un altre extresorer de CDC, Andreu Viloca.