L'expresident de la Generalitat i exsecretari general de CDC Artur Mas ha manifestat en un document presentat a l'Audiència Nacional que ell va ser l'únic responsable de proposar i nomenar Daniel Osàcar com a tresorer del partit el 2005.

En una acta de manifestació adjuntada per l'exgerent de la formació Germà Gordó, Mas diu que els estatuts del partit indicaven que era el secretari general qui proposava el nom del gerent i del responsable de finances. A més, assegura que va ser una "decisió personal" d'ell en la qual Gordó no hi va participar. L'exgerent ho ha aportat a la causa que el magistrat José de la Mata investiga per finançament irregular a través del blanqueig de donatius d'empresaris amb aportacions d'alts càrrecs.

Segons ha avançat El Mundo i han confirmat fonts jurídiques a l'ACN, la carta signada per Mas ha estat aportada pel lletrat de Gordó, després que De la Mata l'hagi citat a declarar el proper divendres com a investigat, arran de les revelacions d'Osàcar, que va apuntar a Gordó com a responsable del denominat 'pitufeo'. Segons aquest sistema, les donacions en diner negre dels empresaris a CDC s'entregaven a alts càrrecs de la formació després que aquests fessin aportacions extraordinàries al partit d'uns 3.000 euros. Aquests donatius es van fer a finals del 2008, 2009 i 2010, i podrien haver superat en total els 100.000 euros.

12 exalts càrrecs de CDC implicats

Aquesta causa per blanqueig de capitals és una peça separada de l'anomenat 'cas 3%' i es va obrir a l'abril contra 12 exalts càrrecs de CDC per aquests donatius que després eren retornats en metàl·lic per blanquejar diner negre. Fa uns dies De la Mata va decidir investigar també Osàcar i el seu predecessor en el càrrec, Andreu Viloca, que declararà d'aquí uns dies. Entre els alts càrrecs investigats hi ha els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Jordi Jané i Pere Macias, així com Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Gloria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.

De la Mata creu que la investigació del 'cas 3%' permet constatar que "concorren dades objectives de generació i possessió de diners en efectiu, no declarat, per CDC, procedent d'empreses que busquen amb això ser beneficiades en la contractació pública". El magistrat diu que les donacions dels dotze exalts càrrecs investigats no són aparentment quotes d'afiliats i són per imports "excessius" per poder-ho ser i també per ser "aportacions al partit de càrrecs electes". També diu que no es va exigir un esforç major als alts càrrecs o militants perquè fessin donacions.

De la Mata remarca la coincidència de dates, que va des d'octubre de 2009 a desembre de 2010. Es van fer en "dates extraordinàriament pròximes, sent sorprenent l'estranya pràctica verificada de realitzar dues donacions d'alt import (3.000 euros), amb separació tan sols d'uns dies, o que existeixi coincidència en el dia en què diverses persones realitzen donacions casualment sempre del mateix import rodó de 3.000 euros".

"Tots els anteriors elements apunten solidesa cap a la tesi que aquestes donacions, en realitat, són actes d'aflorament de diners procedents de delicte realitzats per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit". Per això, els va citar a declarar com a investigats i molts d'ells van admetre les donacions, justificant-les pel fet que CDC passava per un mal moment econòmic ja que era a l'oposició al Parlament.