El portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid i secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, ha estat reprovat amb els vots del PSOE, Más Madrid i Cs pels seus "boicots i la seva falta de respecte a les víctimes de la violència de gènere". El PP ha votat no a la reprovació.

Ortega Smith es converteix en l'edil que més ràpidament ha estat reprovat en un ple de l'Ajuntament, ja que la crítica a la seva actuació ha arribat a la quarta sessió plenària del mandat.

Va ser el Grup Municipal Socialista el que va presentar ahir una moció d'urgència per debatre avui. En el text destaquen que l'acord de mínims que és la llei de violència de gènere, promulgada el 2004, ha estat sempre fora de les lluites partidistes, una cosa que "ha saltat pels aires" amb Vox, que situa la violència contra les dones "a la trinxera de la confrontació partidista".

Llarg historial d'Ortega Smith en només 5 mesos

El primer exemple a l'Ajuntament, segons el PSOE, va tenir lloc el passat 19 d'agost, quan la Corporació recordava la Pilar, veïna de Tetuán i mare d'un nen de 9 anys, assassinada per la seva parella. Llavors el grup municipal de Vox es va absentar de l'homenatge.

Just un mes després, el 19 de setembre, "Vox va boicotejar un minut de silenci", el dedicat a l'Adaliz, veïna de Ciudad Lineal, mare de dues nenes i assassinada per la seva exparella. Ho feien amb una pancarta, rere la qual es trobava Ortega Smith, que resava: "La violència no té gènere. Contra tota mena de violència intrafamiliar".

L'última confrontació la va protagonitzar dilluns, Dia internacional de l'erradicació de la Violència de gènere. El diputat ultradretà acusava Nadia Otmani ―la dona que va acabar en cadira de rodes després de ser disparada pel seu cunyat quan intentava defensar la seva germana i que dilluns li va exigir que no utilitzés les víctimes de violència masclista― de muntar "el numeret" en l'acte institucional pel 25-N en una acció "premeditada i orquestrada" per l'esquerra.

A més, en aquest ple no s'ha firmat una declaració institucional sobre el 25-N per la negativa de Vox, fet que els socialistes veuen com "retrocedir tot el camí fet".