Oriol Pujol ha ingressat avui 17 de gener de 2019 a les 16 h al Centre Penitenciari Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires). Haurà de complir una condemna de dos anys i mig de presó pels delictes de tràfic d'Influències, delicte continuat de suborn i de falsedat en document mercantil.

El fill de l'expresident de la Generalitat no ha presentat el recurs contra la condemna que podia haver aturat momentàniament l'ingrés a presó. El termini s'acabava a les 15 h, però Pujol no l'ha presentat i ha decidit ingressar a la presó voluntàriament, segons fonts de Serveis Penitenciaris.

En el cas d’ingrés voluntari en un centre penitenciari, el condemnat accedeix a peu amb l'ordre judicial i la seva documentació. Se’l condueix al mòdul d'ingressos, on els funcionaris de vigilància penitenciària li prenen les empremtes, li fan una foto i li fan un escorcoll integral en una sala destinada a aquest ús. També li retiren les pertinences que està prohibit tenir a presó, com el mòbil o diners, que queden en un dipòsit. A la persona que acaba d'ingressar se li lliura un rebut o comprovant.

La defensa del fill de Jordi Pujol va demanar que se substituís la pena de presó per treballs a la comunitat. La fiscalia s'hi va oposar i es va mostrar d'acord amb l'ingrés a la presó de Pujol. 

És la primera condemna contra un membre de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. 

Intent frustrat

La fiscalia va demanar que ingressés a la presó al·legant raons de prevenció general davant un cas de corrupció, "en el qual la presó té un component intimidatori i d'exemplaritat". Per contra, l'advocat d'Oriol Pujol, Xavier Melero, va adduir que també és exemplar que una persona que ha tingut una trajectòria pública per les seves responsabilitats polítiques passi per un "llarg període" de treballs socials per complir condemna.

Xavier Melero va ressaltar en la vista del desembre que en el cas d'Oriol Pujol hi ha hagut penediment, perquè l'exdirigent de CDC ha admès els fets en un acord amb la fiscalia, i reparació del dany, per la qual cosa considera que hi ha prou base per evitar que ingressi a la presó, tenint en compte a més que cap de les penes dels tres delictes pels quals ha estat condemnat supera els dos anys de presó.

El cas ITV

L'Audiència de Barcelona ha condemnat Oriol Pujol per haver cobrat comissions i fer servir la seva influència política per afavorir empresaris en el cas d'ajornar el concurs per obtenir estacions d'ITV.

El judici va ser un vist i no vist: una sessió curta en què es va formalitzar l'acord amb la fiscalia. Pujol va passar només deu minuts al banc dels acusats i va evitar un judici amb jurat popular gràcies al pacte amb el ministeri públic. El van condemnar finalment a cinc mesos de presó per tràfic d'influències, una multa de 55.000 euros i inhabilitació per exercir càrrec públic en l'administració local, provincial, autonòmica i estatal dos anys.

L'Audiència de Barcelona també ha condemnat Oriol Pujol a vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn i suspensió d'ocupació i càrrec públic per un any, i per un delicte continuat de falsedat en document mercantil, a la pena d'un any i cinc mesos de presó i 21.000 euros de multa. La dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, ha estat condemnada a una pena de 15 mesos de presó per un delicte continuat de suborn i un altre de falsedat substituïbles per una pena de multa de 69.750 euros, a més d'una multa de 13.500 euros, de manera que en total ha de pagar 83.250 euros.