Oriol Junqueras ha reivindicat la victòria de l'1 d'octubre i ha refermat l'aposta per l'acord de claredat, plantejat per Pere Aragonès a la primera sessió del debat de política general del Parlament. En un acte d'ERC a la Ràpita (Montsià) pels cinc anys del referèndum, Junqueras també ha defensat que el seu partit està disposat a seguir acompanyat de Junts. Això si, sempre quan "deixin de barallar-se i es posin a treballar pel país". "Tot i que no sempre ens vulguin acompanyar, nosaltres no deixarem de fer-ho mai i no deixarem d'acollir-los generosament", ha afirmat.

El president d'ERC ha insistit en la idea que l'única manera d'enfortir l'independentisme és estar al costat de la població i fer front als seus problemes, especialment en moments de crisi econòmica. "Per això no podem abandonar les institucions. No les podem abandonar ni les podem denigrar ni les podem arrossegar ni podem permetre que ningú ho faci perquè són eines amb les quals servim a la gent", ha argumentat, respecte de la crisi de Govern.

 

Marta Rovira, a favor de l'acord de claredat

Respecte dels cinc anys de l'1 d'octubre, Junqueras ha encimbellat ERC com el principal artífex de l'organització del referèndum. De fet, ha assegurat que els republicans són els únics que poden aconseguir que hi torni a haver una nova consulta efectiva: "Qui farà possible que votem en un referèndum que tingui el reconeixement de la comunitat internacional i que, per tant, permeti el reconeixement de la república catalana i que Catalunya es converteixi en un país independent, sense dubte, serà gent d'ERC". La cosa no ha acabat aquí, ja que el dirigent republicà ha subratllat que tan sols hi ha una estratègia per avançar cap a la independència: l'estratègia d'ERC. "Ningú és capaç d'explicar-ne alguna de diferent", ha justificat. I ha tornat a estirar la mà a Junts perquè amb el seu suport s'estaria molt més a prop de ser un estat independent. "Tant de bo no ho haguéssim de fer tan sols. Tant de bo fossin molts els qui ens ajudessin. Si ens ajudessin una mica, si de tant en tant prioritzessin el nostre país, la nostra nació, la nostra societat i el nostre poble als seus interessos de partit, segur que estaríem molt més a prop de la república", ha reblat.

 

A l'acte pel cinquè aniversari de l'1 d'octubre també hi ha participat Marta Rovira, secretària general del partit. Així, ha reivindicat les lliçons del referèndum i ha defensat que un els aprenentatges és que l'independentisme ha de ser útil per ajudar la ciutadania. Una cosa que ha de fer-se des del Govern: "Tal com ha fet aquesta setmana el president Aragonès. Hi estarem a les verdes i a les madures". D'aquesta manera, ha donat suport al cap de l'executiu català i a la seva proposta d'acord de claredat. És a dir, ha apostat per tornar a una "confrontació democràtica" contra l'Estat: amb la taula de diàleg, no pas amb un referèndum com el del 2017.