Que anar a fer la compra cada dia és un maldecap cada cop més gran pels consumidors no és cap sorpresa. D'una setmana per l'altra, els productes pugen de preu, una situació que es repeteix sigui quin sigui el teu supermercat preferit. Amb tot, la pujada de preus no ha estat homogènia a totes les zones de l'Estat i tampoc entre els diferents establiments, ja que depenent d'on vius i de quins supermercats tries, pots estalviar més o menys en la compra. Sigui com sigui, segons un estudi que ha publicat l'Organitzador de Consumidors i Usuaris (OCU), Catalunya i també les Illes Balears (on hi ha una gran quantitat de supermercats a zones turístiques amb els preus molt més elevats que a les zones residencials) és on més car és fer la compra. 

Aquests resultats sorgeixen després d'analitzar 1.180 establiments de 65 ciutats de l'Estat, entre les quals les capitals de províncies i els municipis més grans, a banda d'analitzar també els preus que ofereixen les grans cadenes per la compra per internet, una opció que cada cop més popular. Els productes analitzats s'han classificat en quatre categories diferents, la més amplia de les quals és la "cistella OCU" que inclou fins a 239 productes diferents i la que més s'assembla a la compra que podria fer qualsevol ciutadà. 

Mai una pujada com aquesta 

Després de comparar aquests productes, l'OCU ha arribat a la conclusió que després de 34 anys d'analitzar els preus dels productes mai no s'havia detectat una pujada tan gran dels preus, amb un 15,2% dels productes. Concretament, la immensa majoria ha pujat (95%), d'entre els quals destaquen els olis de gira-sol, que s'han encarit en un 118% i el d'oliva, així com ara farines i derivats: la pasta seca ha pujat un 56% de mitjana i les magdalenes un 75%. Des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, aquests productes són els que més han pujat, ja que el país envaït n'era un dels grans productors. 

Si un 95% dels productes han pujat de preu, un 5% han d'haver baixat. Però quins? Es tracta d'unes reduccions molt poc significatives i que no afecten a productes de consum diari per part de les famílies, que són qui més pateixen a l'hora de fer la compra. Concretament, l'OCU identifica que els que han baixat de preu són els de categoria d'higiene, especialment els xampús, i fruites com ara l'alvocat i els kiwis. 

Barcelona i Girona, al top de ciutats cares 

Així, després de fer-ne una anàlisi, Catalunya i les Illes Balears són les autonomies on és més car anar a comprar, mentre que La Rioja, Extremadura, Galícia i Múrcia allà on resulta més econòmic. De fet, el supermercat més barat que ha trobat aquesta organització és a Vigo i el més car a Madrid, en una de les zones més exclusives de la capital. Per ciutats, Vigo i Ciudad Real són les més barates, acompanyades de poblacions d'Andalusia i de les dues Castelles. Per contra, les més cares són Palma, Barcelona i Girona, seguides de Madrid. A més, tot i que no entren dins la llista de preus més elevats, l'OCU també destaca Lleida i Tarragona pel seu encariment.