El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha afirmat en el tercer aniversari de l'1-O que per a ell és un “orgull” ser a la presó “per haver posat urnes i haver donat la veu al poble”.

En una entrevista per escrit a TV3, Junqueras ha dit des de la presó de Lledoners que la “causa general” contra l'independentisme continua oberta i ha considerat que la taula de negociació és “tàctica”, perquè confirma el “conflicte polític”, i “estratègica”, perquè pot permetre “avançar en la via pactada” i, si no, carregar-se de “raons” de nou per “tornar-ho a fer”.

També ha reiterat que la solució “global” per als presos i exiliats és l'amnistia i ha rebutjat que l'Autonomia sigui un obstacle per a la independència.

Aquesta és una discrepància oberta que Junqueras manté amb Carles Puigdemont i Toni Comín, que sí consideren que l'autonomia és una trava, com també ho considerava fa uns dies el president inhabilitat de la Generalitat Quim Torra.

“Tot el que hem pogut fer fins a avui és gràcies a l'autogovern i les institucions pròpies que hem tingut, des de la Mancomunitat, la Generalitat republicana o l'actual. Sense la feina de molts d'ells no tindríem l'oportunitat de guanyar com tenim avui”, ha afirmat Junqueras.

Referèndum pactat

El líder republicà ha apostat també novament per un referèndum pactat com a via per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya i ha advertit que quanta més força acumuli l'independentisme, “més unilateralitat es podrà aplicar”.

Pel que fa a la superació del 50% del vot independentista en les properes eleccions autonòmiques, Junqueras ha recordat que aquesta “barrera simbòlica” no s'ha superat mai, i ha opinat que fer-ho servirà per “guanyar legitimitat” interna, a Catalunya i davant l'Estat, però també internacional.

Finalment, sobre el Consell per la República Junqueras ha considerat que avui “no representa” el conjunt del moviment, i ha lamentat que “sovint” s'ha utilitzat més com una plataforma “per uns interessos concrets”.