La sordidesa del govern xinès va fer que la visita de l'OMS al teòric centre de l'origen de la Covid-19, servís per treure poques conclusions. Malgrat tot, sí que va concloure que el SARS-CoV-2 va saltar d'un animal als humans i que no circulava abans que es detectessin els primers brots el desembre del 2019. Aquesta va ser la conclusió, a grans trets, que l'Organització Mundial de la Salut va extreure del seu viatge a Wuhan per descobrir els orígens del coronavirus.

Però els interrogants continuen allà mateix. Per això, el nou president dels Estats Units, Joe Biden, vol fugir de les teories conspiratives del seu antecessor, Donald Trump, però no descartar absolutament cap escenari. La CIA, els serveis d'espionatge dels Estats Units, té l'ordre d'intensificar les seves indagacions: "He demanat que redoblin els seus esforços per recol·lectar i analitzar informació que ens permeti apropar-nos a una conclusió i que m'informin en 90 dies", ha anunciat Biden.

En aquests moments, hi ha dos aspectes que apunten a un origen animal i un altre que assenyala la possibilitat d'un accident de laboratori, però "no disposen de suficient informació per concloure si un és més probable que un altre", assegura el president nord-americà. Sigui com sigui, l'un o l'altre és l'escenari que s'haurà de detallar: contacte animal-humà o accident de laboratori.

Per esbrinar les causes, també estan analitzant els precedents. A tall d'exemple, la possible connexió que podria haver-hi entre aquest centre i la mort d'uns miners al sud-est de la Xina el 2012 també per causes relacionades. Les minses conclusions de l'OMS també han generat més angoixa. Un altre precedent és que el 2019, tres investigadors del laboratori de Wuhan van emmalaltir i van acabar ingressats en un hospital per "malalties estacionals i comunes", segons el govern de Xi Jinping. 

L'anunci de Biden posa més pressió a la Xina perquè deixi de posar portes a la veritat i s'obri a cooperar en la investigació dels orígens de la pandèmia, que ja s'ha cobrat 3,5 milions de morts: "Els Estats Units seguiran treballant amb socis a tot el món per pressionar la Xina a participar en una investigació internacional, plena i transparent i basada en proves, així com per permetre accés a totes les dades rellevants", avisa Biden. Malgrat tot, Xi Jinping continua tancat i acusa aquells que volen tornar a la teoria del laboratori de "manipuladors".

Fotografia de portada: Joe Biden a Washington