L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha comunicat que considera molt improbable que cap país o comunitat arribi aviat a un alt nivell d'immunitat col·lectiva, el qual permetria controlar la transmissió de Covid-19, segons informa Efe. "Una part substancial de la població mundial segueix sent susceptible a la infecció", ha alertat Mike Ryan, director d'emergències sanitàries de l'OMS. 

Ryan ha recordat que els estudis indiquen que cal més del 80% de la comunitat immunitzada per tallar la transmissió del coronavirus. "Les dades serològiques en tot el món revelen que cap país ha adquirit aquest nivell d'immunitat natural", ha exposat el director d'emergències sanitàries de l'OMS.

La feblesa de la vacunació

Les dificultats per estendre la vacunació a tothom qui la necessita són un dels esculls que dificulten assolir la immunitat col·lectiva, segons Ryan. Davant de la situació epidemiològica i la manca crònica de vacunes en algunes zones del món, el director d'emergències sanitàries de l'OMS ha remarcat la necessitat de mantenir les mesures de prevenció com la distància social, l'ús de mascaretes i la bona ventilació. 

"Haver relaxat les mesures de forma prematura va contribuir als rebrots que vam veure el 2020 i en el primer trimestre d'aquest any", ha retret Ryan, qui ha recordat que l'augment de la mobilitat facilita que el virus segueixi circulant de forma incontrolada i que apareguin noves variants.  

Mike Ryan OMS /Europa press

El director d'emergències sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut, Mike Ryan / Europa Press

Encara a la corda fluixa 

L'OMS ha confirmat que la situació segueix sent preocupant malgrat la millora en algunes zones del planeta. L'organització ha alertat que hi ha un compte a la baixa dels casos d'infectats i morts per la Covid-19 en algunes regions del món, segons recull Efe. 

Malgrat desconfiar d'algunes de les dades aportades pels països sobre la seva situació respecte a la pandèmia, l'OMS ha afirmat que el 20% de les persones afectades per la malaltia pateixen una infecció greu o crítica, el 16% de les quals acaben morint. La mortalitat en els pacients greus ha baixat respecte al principi de la pandèmia, quan se situava en el 40%. Unes dades que mostren l'avenç que s'ha aconseguit en la lluita contra la Covid, però que encara no auguren el final de la pandèmia. 

 

Imatge principal: Una dona és vacunada a l'Índia / Europa Press