L'oposició israeliana liderada del partit conservador Yamina (A la dreta), encapçalada per Naftali Bennett, ha arribat amb un acord amb el centrista Iesh Atid (Hi ha futur), dirigit per Yair Lapid, per foragitar del govern l'actual primer ministre, Bejamin Netanyahu. Segons informen diversos mitjans, Bennett hauria acordat ser primer ministre els dos primers anys i Lapid els dos anys finals, després de tres mesos de transició. Netanyahu ha estat el primer ministre israelià amb més anys governant i ja en porta treze seguits.

Nou Govern

Si finalment s'oficialitza el nou Govern, aquest tindrà la característica, i la feblesa, d'estar compost per forces que fins ara eren antagonistes. Hauran de desenvolupar un programa pragmàtic i de consens que es podria centrar en la recuperació econòmica després de la pandèmia i la ratificació de l'alto el foc, que va acabar amb l'escalada bèl·lica que es va viure a la franja de Gaza.

Els punts més delicats són les hipotètiques negociacions de pau amb els palestins o la influència de les autoritats religioses jueves sobre la societat civil, una qüestió negociada just abans de la independència però polèmica des de llavors, que hauran de relaxar-se per la força per la pressió del laicista Iesh Atid.

A tres bandes

Netanyahu ha intentat de totes maneres, durant tota la jornada, recuperar el suport del partit de Bennett, Yamina, i de Tikva Hadasha (Nova Esperança), de Gideon Saar. L'encara president ha ofert a tots dos presidir per torns un gabinet a tres bandes. Però Tikva Hadasha se n'ha desmarcat. "La nostra posició ha canviat, posarem fi als mandats de Netanyahu", assegura Saar. I Bennett ha convocat la seva formació abans de ratificar el seu suport al nou govern que "camina cap a un canvi".

En assumir la creació del nou govern, després que Netanyahu fracassés en els intents de fer coalició, Lapid, un radical laic que defensa la solució de dos Estats pel conflicte, va donar preferència a l'hora d'ocupar el càrrec de primer ministre a Bennett.

Un conglomerat 

Bennett és un dretà religiós, partidari de l'annexió a Israel de gran part de Judea i Samària / Cisjordània, i ha estat tradicionalment adscrit al bloc de Netanyahu, juntament amb els ortodoxos i els grups més nacionalistes. Per a convèncer-lo que se sumi a una coalició amb l'esquerra, que també podria rebre el suport de partits àrabs, el líder centrista li ha cedit el govern en primer lloc, mentre ell es reservava la cartera d'Afers exteriors.

Imatge principal: Netanyahu. - EFE