Tota l’oposició en bloc s’ha unit per reclamar un informe als serveis jurídics del Parlament. Els grups de Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot s’han posat d’acord perquè es demani als lletrats de la cambra catalana que es pronunciïn sobre la capacitat de la presidenta del Parlament per frenar la tramitació de projectes de llei, així com sobre el contingut de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Així ho han manifestat en la reunió de la junta de portaveus d'aquest dimarts

Aquesta reacció ha tingut lloc després que la Mesa del Parlament hagi decidit en la seva reunió d’aquest dimarts no tramitar cap de les dues lleis i posposar-ho un cop més. És en aquesta reunió de la Mesa on s’ha sol·licitat formalment un informe jurídic, que ha estat rebutjat amb la majoria dels membres de Junts pel Sí. José María Espejo (Cs) i David Pérez (PSC) hi han votat a favor i Joan Josep Nuet (CSQP) s’ha abstingut. PP i CUP no tenen representació en aquest òrgan.

Davant la negativa de la Mesa, els grups de l’oposició han reiterat aquesta demanda en la junta de portaveus, on no s’ha votat aquesta sol·licitud. Cs, PSC, CSQP i PP estan preparant un escrit per sol·licitar que es replantegi aquest rebuig a demanar un informe als lletrats del Parlament.