La Mesa del Parlament ha evitat per tercer cop tractar l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum així com tampoc s'ha referit a la Llei de Transitorietat Jurídica, que Junts pel Sí i la CUP van registrar aquest dilluns. 

La Llei del Referèndum va ser registrada l'últim dia de juliol i tot apuntava a que l'admissió a tràmit es produiria en la primera reunió de la Mesa després de les vacances parlamentàries, el 16 d'agost, però no va ser així. En aquell moment la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va remarcar que es tractava d'una llei complexa i va recordar la decisió del Govern espanyol de recórrer la llei un cop fos admesa a tràmit, sense esperar que arribés al ple.

La Llei de Transitorietat Jurídica, per la seva banda, es va registrar aquest dilluns. Segons es fa normalment al Parlament, aquesta llei hauria d'haver estat debatuda a la reunió de la Mesa d'aquest dimarts, però tampoc ha estat així.

Per aquest motiu, l'oposició en bloc ha demanar un informe jurídic als lletrats. Per una banda, se'ls demana que valorin el fons de les normes que, segons remarquen, són contràries a la Constitució i l'Estatut. Per l'altra, volen que valorin el procediment seguit per la Mesa que, segons consideren, ja s'hauria d'haver pronunciat sobre l'admissió a tràmit de les lleis. Tot i això, la Mesa ha sotmès aquesta petició ha votació i ha conclòs no demanar cap informe.